Медсестра с автоимунно заболяване се ваксинира срещу КОВИД

Медицинска сестра от Областната болница в Пазарджик се имунизира срещу КОВИД-19, макар че страда от автоимунно заболяване, има и други тежки диагнози. Дарина Огнянова е старша сестра в Отделението по урология и заедно с колегите си днес получи втора доза от ваксината на Pfizer и BioNTech. До момента няма данни как ваксините влияят на хора с автоимунни заболявания, но Дарина решава да се имунизира.

Преди 4 години тя е диагностицирана с множествена склерози и склеодермия. Освен това страда от болест на Хашимото, Синдром на Рейно и пулмофиброза. По съвет на лекуващия й лекар и след уверенията му, че ваксината не вреди на хора с автоимунни заболявания, тя решава да си я постави.

За това решение роля изиграва и фактът, че Дарина всеки ден се среща с пациенти, за които не се знае дали не са носители на коронавируса. В най-напрегнатия за болницата момент отделението, където работи, е определено за триаж и през него преминават съмнителните за КОВИД. Така, за да предпази и себе си, и семейството си, жената решава да се подложи на имунизация. Не крие, че се е борила със страха как ще й повлияе ваксината при нейното състояние.

След първата доза няма странични реакции, само лека отпадналост. Надява се всичко да е наред и сега.

Прочетете още