Медици и служители на КОЦ-а се обявиха в подкрепа на сегашния управител

173 служители на Онкологичния диспансер застават зад сегашния управител на лечебното заведение Парашкев Цветков. Подписка на медиците беше представена на днешната сесия на ОбС по повод конкурса за шеф на болницата, който е назначен за 4 август.  

„Д-р Парашкев Цветков работи като хирург и онколог от повече от 30 години в КОЦ-а. Известен е като добър лекар, винаги готов да помогне. За негова чест и като управител остана такъв. Поддържа лечебната дейност на високо ниво, отворен е за иновации и развитие. Изразяваме пълна си подкрепа към д-р Парашкев Цветков и силно се надяваме, че и за в бъдеще ще имаме възможност да управляваме своята професия под неговото ръководството“, пишат медици и служители на Онкологичния диспансер.

ОбС на Пловдив не прие предложението бъдещият управител на Онкологичния център в града под тепетата да е задължително с медицинско образование.

Вносител беше общинският съветник от Демократична България и член на Правната комисия в местния парламент Йордан Иванов, който след сигнал на Дарик радио настоя в официална докладна кандидатите за шеф на едно от най-големите онкологични лечебни заведения в България да са магистри по медицина, да имат придобита квалификация по здравен мениджмънт и да имат най-малко пет години ръководен опит като директор на лечебно заведение - изисквания, които липсват в нормативната уредба на Закона за лечелните заведения, но пък могат да бъдат добавени от общинските съвети, обясни за Дарик председателят на здравната комисия в Парламента д-р Даниела Дариткова, която каза, че ще сезира МЗ за пропуска в наредбата.

Според изготвеното обаче правно становище, поръчано от председателя на комисията по провеждането на конкурса Йордан Илиев от ГЕРБ,  ОбС на Пловдив не може да промени на този етап изискванията към кандидатите.

Това може да стане само с промяна в законодателството, обясни за Дарик той.

Около законосъобразността на предложението се въртяха и дебатите в местния парламент по точката, против която гласуваха 8 съветника, между тях четирима от ГЕРБ, в това число и самият председател на комисията за конкурса, един от ВМРО и един от Кауза Пловдив. Въздържаха се 21 градски старейшини, а „за“ гласуваха 12.

Конкурсът за новия шеф на Онкодиспансера е насрочен за 4 август.. Сега управител на лечебното заведение е хирургът и онколог д-р Парашкев Цветков, който работи в лечебното заведение в последните близо три десетилетия.

С неприемането на точката началник на онкоболницата може да стане всеки с диплома за висше образование, без значение неговата специалност.

Прочетете още