Мечките Берна и Костадин в зоопарка в Добрич заспаха зимен сън

Мечките Берна и Костадин заспаха зимен сън, съобщи в ефира на Дарик директорът на Центъра за защита на природата и животните в Добрич Християн Христов. „Берна и Костадин до голяма степен разчитат на климатичните условия. Въпреки, че вече е декември, досега беше топло и те все още продължаваха да се разхождат. Бяха доста добре захранени, техните нива на мазнини – достатъчно високи, за да заспят, но беше  топло. Сега, от нощта в  четвъртък срещу петък, вече не ги виждаме и двамата“ – поясни директорът на зоопарка.

По неговите думи, мечките са се прибрали в зимните си леговища – дупки, които сами са си изкопали. Близо до ограждението на Берна и Костадин вече е поставена бариера, която ще спира посетителите, за да не се доближават и да не смущават зимния сън на животните.

Екипът на зоопарка е извършил необходимата подготовка за зимата. В складовете е осигурена достатъчно  храна, подходяща  за предстоящите месеци. Помещенията на кенгурата, папагалите и морските свинчета вече се отопляват с електрически конвектори.  За новите обитатели – двойка носати мечета, Ин и Ян, е построена къщичка, където ще зимуват.

През 2019 г. няколко от обитателите на зооцентъра са сдобиха с ново потомство. В стадото на конете на Пржевалски се родиха две женски кончета – Ману и Индира. Две кенгурчета се появиха на бял свят през пролетта,  две бебета има и в групата на елените лопатари – Зоро и Бамби.

Скоро в Центъра за защита на природата и животните очакват нов обитател – европейски бизон, който ще пристигне от Карлсруе, Германия. Той е на три години и се казва Екзамир. Тук ще го очаква женска бизонка – Луба, като екипът на зоопарка се надява двамата да се харесат и да създадат потомство.

Прочетете още