Машинното гласуване: ползи и рискове. Мнението на специалистите

Кой ще е новият председател на ЦИК, коментираха Красимир Ципов и Явор Божанков

Промените в Изборния кодекс трябва окончателно да бъдат приети днес от депутатите. Според експерти машинното гласуване има както добри страни, но и крие рискове.

В страните в Европа, в които имаше такова гласуване, то отпадна заради директни манипулация на вота, каза пред bTV проф. Михаил Константинов, председател на борда на директорите на „Информационно обслужване“. Той обясни, че при повреда на машината трябват часове да се достави нова.

Парламентът разглежда на второ четене промените в Изборния кодекс

Бившият член и говорител на ЦИК Цветозар Томов пък обясни, че от 6 години не можем да се определим ще гласуваме ли машинно, или с бюлетини. Според него е порочна практика преди всеки вот, да се променя Изборния кодекс.

Няма подадени кандидатури за председател на Централната избирателна комисия. Ще има нова процедура, обяви от своя страна Красимир Ципов от ГЕРБ пред БНТ.

"Нашите очаквания бяха другите парламентарно представени партии и коалиции да внесат своите кандидатури, които да бъдат обсъдени. Да бъдат на професионалисти. За съжаление, не видяхме такова нещо. Така в новата процедура ще трябва да предложим и ние кандидатура. Направихме такъв жест да приемем предложения от други политически субекти, но явно няма такъв интерес", коментира Ципов.

Той потвърди, че ГЕРБ има варианти. "Ще обсъдим тези номинации помежду си и с коалиционните партньори. Надяваме се да се обединим около кандидат, който е доказан професионалист с безупречен бекграунд, така че да оглави ЦИК", допълни депутатът.

Ципов отхвърли слуховете, че за председател на ЦИК ще бъде издигната кандидатурата на бившия правосъден министър Данаил Кирилов. Той обаче отказа да назове имена.

"Нашата идея е да подкрепим кандидатурата на някой магистрат, който има опит в разглеждането на такъв тип дела, смятаме, че това трябва да е профилът на следващия председател на ЦИК", допълни Красимир Ципов.

Депутатът Явор Божанков от БСП обаче коментира, че бъдещият председател освен професионалист, трябва да е и и безразсъден. "Кандидатът трябва да е не само добър професионалист, а много смел или безразсъден. Целият изборен процес е пред провал. Това не е мнение на БСП, това е мнението на неправителствения сектор на експертите", заяви Божанков.

"Това, което ГЕРБ написаха като Изборен кодекс, е истинска обида за юридическата мисъл. Той е просто сбор от норми, които си противоречат", заяви депутатът от левицата.

"Старият председател защо напусна - че ЦИК е изправена пред невъзможно положение. Този нов председател ще трябва да поеме цялата отговорност. Този човек е наясно, че ще излезе основен виновник. ГЕРБ в момента се чудят на кой да прехвърлят отговорността за проваления машинен вот. Трябва да намерят някой много безразсъден човек, който да поеме тази огромна отговорност, която му прехвърлят", категоричен беше Божанков.

Прочетете още