Мъртва риба изплува от Марица край Стамболийски

Населението да не консумира риба и да не ползва вода от реката в района на замърсяването

| България, Пловдив

Сигнал за голямо количество мъртва риба в река Марица при моста на квартал Полатово на Стамболийски  е получен тази сутрин на тел. 112. Веднага са уведомени  МВР, РИОСВ, Басейнова дирекция, Областната дирекция за безопасност на храните в Пловдив. Това съобщи областният управител Дани Каназирева, която заедно с представители от всички институции извършиха спешна проверка на мястото.

Към момента е установено, че източникът на замърсяването на реката е от района на Пазарджик като по течението на реката е стигнало и до района на Пловдив.

По случая е сезирана прокуратурата и в двете области и е образувано досъдебно производство.

Органите на реда охраняват засегнатите зони. Взети са проби като първите резултати от бързите тестове се очакват в късния следобед.

„Първоначалните данни говорят за токсично отравяне, затова и предприетите мерки са много сериозни. Изпратили сме съобщения до общините Пловдив и Първомай, за да информират и предупредят населението да избягва консумацията на риба от река Марица, както и да ограничи достъпа на хора и животни до водата до изясняване на причините и естеството на замърсяването“, коментира Каназирева.

По думите й е подадена информация към ВиК Пловдив да се следи качеството на питейната вода и, ако е необходимо, да се вземат проби от водоизточниците до изясняване на случая.

Община „Родопи” също е взела всички мерки по случая с изплувалата измряла риба в река Марица межди Цалапица и Стамболийски. На място в момента са началникът по сигурността Николай Кискинов, както и кметовете на двете села Оризари и Цалапица – Йордан Тотев и Ивайло Данаилов.

Издадена е заповед да не се изнася нищо от речното корито, докато не се установи причината за измирането на рибата. От Регионалната инспекция по опазване на околната среда вече са взели проби от реката.

Кметът на община „Родопи” Павел Михайлов и заместникът му Владимир Маринов са уведомени за случая.

Ръководството на общината е в постоянна координация с РИОСВ, „Басейнова дирекция” и Агенцията по храните. Поддържа се непрекъсната връзка и с щаба на Областна администация -Пловдив.

За повече новини и любопитни материали последвайте страницата ни във Фейсбук 

Абонирайте се и за канала ни в YouTube 

Прочетете още