„Маркет линкс“: ГЕРБ първи, „Продължаваме промяната“ взема 10 %

При евентуален вот в сегашната ситуация, ГЕРБ-СДС значително увеличават преднината си пред следващите политически сили и се очертават като партията с най-сериозната заявка за категоричен победител през ноември

За предстоящите избори са налице предпоставки за още по-съществена фрагментация на политическото пространство, изразяваща се дори и в парламент със седем партии.

Това показват данните от проучване, финансирано и реализирано съвместно от bTV и "Маркет линкс", проведено сред 1076 лица над 18 години в страната в периода 14 - 20 септември 2021 г. по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.

При евентуален вот в сегашната ситуация, ГЕРБ-СДС значително увеличават преднината си пред следващите политически сили и се очертават като партията с най-сериозната заявка за категоричен победител през ноември, посочват от "Маркет линкс". В границите между 10 и 15 процента се позиционират пет партии, което предполага много силна конкуренция в предизборната кампания. Всяка от тях - "Има такъв народ", БСП, "Демократична България" и "Продължаваме промяната" имат потенциал да бъде втора политическа сила.

„Галъп“, ако изборите бяха през септември: Победа за ГЕРБ, ИТН - на четвърто място

Партията на Кирил Петков и Асен Василев черпи своя ресурс от повечето партии, представени в 46-тия парламент с изключение на ДПС, но също така и от част от негласувалите на последните избори.

Макар и с добра мобилизация, "Изправи се БГ! Ние идваме!" е загубила част от подкрепата си и е в рисковата зона около 4 процента, където се позиционира и партия "Възраждане".

Форматът "2 в 1" на предстоящите президентски и предсрочни парламентарни избори е определящ за увеличаващата се готовност за гласуване на фона на общото неудовлетворение от политическата криза. Висока избирателна активност е по-благоприятна за партиите с по-ниска мобилизация на електората и такива, които успяват да привлекат широк протестен вот.

„Алфа Рисърч“, ако изборите бяха през септември: 21.1 % взима ГЕРБ, 16.9 % за ИТН

Още от края на 46-тия парламент партиите са в предизборна кампания. На нейния старт ясно се очертават тези, чиито симпатизанти са силно мотивирани да гласуват. Видно е, че публичната активност на ГЕРБ като опозиция на президента и служебния кабинет дава своите резултати и 82 процента от подкрепящите политическата сила декларират, че ще гласуват на предстоящите избори.

"Демократична България" е от партиите с традиционно висока мобилизация на електората си, което се потвърждава и в сегашната ситуация. Като известна изненада могат да бъдат определени сравнително ниските резултати на БСП и ДПС по този показател, което не е изключено да поднесе изненади в деня на изборите.

"Продължаваме промяната" е с обичайно ниска мобилизация, характерна за стартиращите политически формирования. Като цяло, това носи риск от снижаване на реалния изборен резултат, но тук трябва да имаме предвид и скорошния пример с широката електорална консолидация, която успя да постигне "Има такъв народ" на изборите на 11 юли при сходна изходна позиция. Това е един от ясните индикатори за наличие на скрит потенциал на протестния вот. Новата политическа сила се ползва не само със симпатиите на значителна част от обществото, но и е припозната като част от партиите, които се очаква да участват в следващото управление заедно с ДБ, ИТН и БСП. Нейното позициониране в политическия център я прави приемлива за избиратели с разнообразен спектър на ценностна ориентация, посочват от агенцията.

Отчетлива е поляризацията по отношение на потенциално участие на ГЕРБ и ДПС в следващо управление, което е още едно от потвържденията за широко споделяни очаквания за смяна на доскорошния управленски модел.

Докато интригата в предсрочните парламентарни избори е налице, не така изглежда ситуацията по отношение на президентските. Основни политически сили все още не са издигнали своите кандидатури по-малко от два месеца преди вота. От друга страна, силните позиции на Румен Радев дават основание изходът от президентската битка да изглежда малко или много предизвестен, а това би могло да има известен демобилизационен ефект върху част от избирателите, отбелязват от "Маркет линкс".

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още