Мария Габриел: Над 7,4 млрд евро са събрани за производството на ваксина срещу Covid-19

Тази сума обхваща трите етапа разработката, производството и реализация

test

Европейската комисия ще започне през следаващата седмица заседанията си "на живо", каза Мария Габриел в предаването „Седмицата“ на Дарик и допълни, че през времето на кризата комисията е заседавала дистанционно.

7,4 млрд евро са събрани за производството на ваксина срещу коронавируса, това е стартовата сума, вече са събрани повече пари и те ще се използват за проучвания, а на по-късен етап и за производство на ваксини. Сумата ще се раздели по пера за различните дейности, за да се стигне до производството на ваксината.

Тази сума обхваща трите етапа разработката, производството и реализацията. 115 компании в света работят по произдвоството на ваксина. Вторият етап е производството, а за момента в Европа нямаме достатъчен капацитет за производството на ваксина, подчерта еврокомисар Габриел.

На този етап мога да кажа, че се гордея с европейските кампании, добре позиционирани сме, каза тя и допълни, че ако се стигне до ваксина, то тя ще бъде за всички, не само за страните от ЕС. Еврокомисар Габриел ще предложи да се създаде Европейска мрежа за клинични изпитвания.

Данаил Кирилов: Не сме обект на мониторинг

Процедурата, свързана с мониторинга върху съдебната реформа и борбата с корупцията в България не е приключила, защото се очаква ясната позиция на Европейския съвет, заяви европейският комисар по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж. Тя изтъкна обаче, че последният доклад с препоръки на Европейската комисия е издаден през 2019 година. 

Прочетете още