Манолова в 5 сутринта на „Орлов“: Ало, г-н Президент, разбутват палатковите лагери

В едночасовия клип тя обикаля нерегламентирано блокирания от палаткови лагери район около Орлов мост и Софийски университет

| България

„Г-н Президент, разбутват палатковите лагери“, заяви в телефонен разговор на Орлов мост около 5 часа тази сутрин бившият депутат от БСП, неуспял кандидат за кмет на София и предишен омбудсман Мая Манолова. Това се видя на видео, излъчено на живо във Фейсбук от профила на самата Манолова.

Специализирана полицейска акция разгони блокадата в София!

Posted by Мая Манолова on Thursday, 6 August 2020

В едночасовия клип тя обикаля нерегламентирано блокирания от палаткови лагери район около Орлов мост и Софийски университет и се възмущава заради действията на органите на реда, които проведоха специализирана полицейска операция за възстановяване на пътното движение и обществения ред на кръстовищатата, блокирани от палатки и тенти.

На кадрите се вижда как Манолова провежда няколко телефонни разговора пред членовете на организацията „Системата ни убива“. Поредният започва с „Г-н Президент, разбутват палатковите лагери“. Чува се началото на разговора, след което Манолова се отдалечава.

„Мая звънна на президента“, казва и една от жените.

„Да е информиран, той не се разпорежда на МВР – отговорността е на господаря на държавата –Борисов. Отговорността за това, което се случва тука е на Борисов“, заявява малко по-късно Манолова, която вече се е върнала при протестиращите след разговора.

Няколко часа по-късно на извънреден брифинг от СДВР съобщиха, че вчера, на база ежедневния анализ в столичната полиция, временният оперативен щаб е взел решение да се предприемат действия по възстановяване както на обществения ред, така и на пътното движение, блокирано на трите кръстовища (при Софийски университет, Орлов мост и Министерския съвет, бел. ред).

„В 4.30 часа служителите пристъпиха към съответните действия, с високоговорители беше разпоредено на присъстващите на трите места да освободят пътното платно и да приберат всички намиращи се там предмети“, съобщи комисар Тони Тодоров, зам.-началник на Охранителна полиция - СДВР.

МВР пусна кадри от разчистването на палатковите лагери

Той припомни, че в СДВР са постъпили жалби от граждани, една от тях е с 422 подписа, за ограниченото им право на свободно придвижване, както е по Конституция. Конституционно право е и правото на протест, но уредено с подзаконови нормативни актове – всеки има право да протестира, но предварително трябва да заяви в съответната община. До момента действахме изключително толерантно в осигуряването на обществения ред и правата на всички граждани, посочи зам.-началникът на Охранителна полиция.

Прочетете още