Манолова: Регионалният министър да не допуска увеличаване цената на водата в Търговище

“46 населени места са на воден режим, а цената на водата ще стане 3,26 лв./ кубик, което е 20% увеличение “, каза Мая Манолова в Търговище

“Призовавам регионалният министър Петя Аврамова, чрез представител на регионалното министерство във ВиК-асоциацията, да не допуска повишаване на цената на водата в област Търговище. 46 населени места в областта са на воден режим и ще плащат една от най-високите цени за нещо, което го няма”. Това заяви председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова по време на пресконференция в Търговище.

Манолова е в града по повод проблемите с водата в областта и по покана на Инициативния комитет в Попово, който е срещу изграждането на инсталация за горене на отпадъци в града.

В пресконференцията се включиха и представители на Инициативния комитет в Попово и на Инициативния комитет в Шумен, които са срещу изграждането на инсталация за обработка на отпадъци в двата града.

„Трябва да стане ясно какво ще се подобри в качеството на ВиК-услугата, след като бъдат увеличени цените на водата в областта. Считано от 1 март 2020 г. цената на водата ще бъде 3,26 лв. Това увеличение ще нареди Търговище на едно от първите 12 области по висока цена на водата. При това, увеличението ще е драстично – около 20%. Относно хората, които са на гравитачно водоснабдяване, там увеличението ще е с около 160% - от 0,98 лв/куб.м. на 2,58 лв/куб.м“, обясни Манолова.
Относно състоянието на язовирите в област Търговище, председателят на „Изправи се.БГ“ обясни, че има 10 язовира, които са в предаварийно състояние, за които не е ясно какви действия за ремонт са предприети. „Ремонтите на язовирите Пресиян, Миладиновци, Въртун, Макариополско, Ревиш, Семерци е трябвало да започнат в края на 2019 г.“, подчерта Манолова.
По-късно днес (21 февруари) Манолова ще се срещне с Инициативния комитет и гражданите в Попово по повод складирането на отпадъци близо до населеното място и изграждането на инсталация за преработка на боклук.

Прочетете още