34 души са вече излекуваните от Covid-19, 498 е общият брой на заболелите

Малко зима в четвъртък, а после ново затопляне

Средиземноморски циклон ще влоши времето у нас в четвъртък. Очаквайте валежи, на места и от сняг

test

Синоптичната комисия заседава в очакване на толкова редките през тази година зимни пристъпи. 

Заради не особоено дълбок средиземноморски циклон в нощта срещу четвъртък и в четвъртък ще бъде облачно, с валежи от дъжд, а на места по високите полета на Западна България, в Предбалкана и в планините от сняг. 

Не се очаква валежите да са особено обилни, по-скоро в южните планински райони и в Предбалкана може да вали повече.

На места ще се образува и тънка снежна покривка, не е изключено в четвъртък на места да има и затруднения в движението, главно в планинските райони и през старопланинските проходи.

Валежите ще бъдат главно в четвъртък, но късно вечерта и през нощта срещу петък те бързо ще отслабват и ще спират.

След това временно влошаване на времето ни чака по-дълъг период на по-сухо време, а в началото на следващата седмица ще видим и температури дори по-високи от 20 градуса.

От петък нататък температурите постепенно ще се повишават и в понеделник, и главно във вторник следващата седмица ще видим истинска пролет. Тогава ще измерим и градусите, за които говорим. 

В средата на следващата седмица малко ще захладнее, но температурите остават по-високи от обичайните. Ново затопляне ще видим към края на месец февруари, който тази година има 29 дни. И в края на месеца ще видим топло за сезона време с температури над 15 - 18 градуса.

В по-далечна перспектива, в началото на месец март, около 2 - 4 март, синоптичните модели показват ново завръщане на зимата, по нов средиземноморски циклон, когато ще се създадат условия за валежи и застудяване. Периодът е твърде далеч, за да има по- голяма яснота, но за момента можем да кажем, че около националния ни празник има вероятност времето да е по-студено и с превалявания.

Тази сутрин в Москва бе измерена рекордно висока температура - 4,9 градуса, което е втората най-висока температура в руската столица след 1949 година.

На Британските острови в края на седмицата отново ще духат силни ветрове по нови атлантически циклони. Но като цяло в Европа, особено в южните части на континента, времето ще бъде топло за февруари. 

Синоптичната комисия разисква и два други въпроса - положението на петролния пазар и епидемията от коронавирус.

Има сведения, че настъпва разрив в ОПЕК+, Русия не желае да намалява извънредно добивите на петрол, както иска Саудитска Арабия и това вероятно ще доведе до разнобой и добивите няма да бъдат допълнително намалявани, за да се подържа цената на петрола на международните пазари.

Освен това и Бразилия, както и Норвегия, не желаят да се съобразяват с ОПЕК, което допълнително оказва влияние на цените на международните пазари.

Синоптичната комисия прави извод, че по-скоро цените на петрола ще стоят ниски, отколкото да видим по-сериозно повишение в течение на годината.

Но всичко ще зависи от епидемията от коронавирус, дали тя ще отшумява, дали ще остане главно в Китай или ще имаме по-широко разпространение и в други страни по света.

Предстои да видим.

За повече новини и любопитни материали последвайте страницата ни във Фейсбук 

Абонирайте се и за канала ни в YouTube 

Прочетете още