Макрон прие престолонаследника на ОАЕ

Той е ключов френски партньор от Залива

| Свят, Политика

Френският президент Еманюел Макрон прие днес престолонаследника на Абу Даби Мохамед бин Зайед Ал Нахаян, фактически лидер на Обединените арабски емирства (ОАЕ) и основен стратегически партньор на Париж в региона, предаде Франс прес.
Престолонаследникът пристигна в замъка Фонтенбло, източно от Париж. Дискусиите между двамата лидери са посветени на "стратегическото партньорство между двете страни и върху всички регионални въпроси", заяви Елисейският дворец.

ОАЕ са ключов партньор на Франция в региона и областите на двустранно сътрудничество се увеличават. Франция например разполага с военна авиобаза, предоставена й от Емирствата на тяхна територия, която се използва от френските военновъздушни сили за операциите им в Близкия изток и която е била използвана по време на въздушния мост за евакуация на чужденци и афганистанци от Кабул, след като талибаните завзеха властта през август.

ОАЕ са клиенти също на френската отбранителна индустрия, например, те притежават френски бойни танкове "Льоклерк".
В областта на културата Франция и ОАЕ създадоха филиал на Лувъра в Абу Даби, а в самия Фонтенбло, където се провежда срещата, Абу Даби финансира възстановяването на императорския театър, чието изграждане е поръчано от Наполеон Трети и който сега е наричан още "Театър шейх Халифа бин Зайед Ал Нахаян" на името на президента на ОАЕ.

И Макрон, и престолонаследника на ОАЕ имат също сложни, дори напрегнати отношения с турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

Престолонаследникът на Аби Даби е много близък също с друг ключов лидер в региона - саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман.

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още