Май започва пролетно

В следващите десетина дне не се очакват високи дневни температури, възможни са следобедни гръмотевични бури

test

Чуйте подробностите от Людмил Кърджилов:

Празнично заседава Синоптичната комисия. Захванахме месец май, при това, той започна ударно - лятно, с температури дори над 30 градуса. Първите два дни на май бяха типично летни, направо горещи на места и това се дължеше на преноса на по-топъл и сух въздух от района на Северна Африка. 

Такива условия в следващите десетина дни няма да се създадат, това означава, че чак такива юлски жеги няма да видим.

Балканите и страната ни ще е, през повечето време, под влиянието на по-високо атмосферно нялагане, това означава сравнително стабилно време, с нормални за сезона температури, но в отделни дни са възможни следобедни гръмотевечни бури.

Според моделите, вероятни валежи в следобедните часове са възможни в сряда и четвърък - пети и шести май, в събота на места на североизток, а в следващите дни  - след 13, 14-ти май.

Тъй като през май вече ще се срещнем с мощна гръмотевична дейност е добре да си припомним основните правил на поведение при гръмотевични бури.

Когато сте на открито трябва бързо да намерите подслон в сгради или в автомобил. Автомобилът е най-сигулното място, където да изчакате преминаването на гръмотевичната буря, разбира се, ако наблизо няма солидна сграда. Ако не можете да се подслоните в кола или в сграда, то бързо трабва да слезете в по-ниската част на месността, да избягвате укрития под дървета и да не заставате на по-високите части.  Ако сте в билните части на планините, трябва бързо да се спуснете възможно по-ниско.

Ако сте на отрикто и няма къде да се скриета е добре да клекнете да премахнете от себе си метални предмети, ако носите такива и да изчакате бурята да премине. 

Не е добре да сте на открито при гръмотевични бури, особена ако гръмотевичната дейност е в непосредствена близост.

Май е време в което започват и градушките. При силни гръмотевични бури е възможно да падне град от мощната купесто-дъждовна облачност, добре е да потърсите подслон както за себе си, така и за автомобилите си. Следете краткосрочните прогнози на НИХМ за опасността от градушки.

В следващите седем до десет дни, вероятността за такива процеси е сравнително малка. 

Докато над Балканите май ще продължи с повечко слънце и нормални температури, над Западна Европа ще се редува студ и жега. В следващите три дни над Великобритания, Северна Франция и части от Германия ще е хладно с дневни температури до 10 - 12 градуса, после ще се затопли, а в началото на следващата седмица отново ще застудее и температурите ща бъдат отново доста ниски.

Заради преминаването на циклони през централните и западни части на континента, над Западна Европа ще се спускат по-студени въздушни маси, а в отделни дни, пък ще нахлува по-топъл въздух от южните ширини.

В края на следващата седмица е възможно и над нашата страна времето да се влоши съществено заради придвижването на средиземноморски циклони през Балканите, но това ще се уточнява на следващите заседания на Синоптичната комисия.

На днешното заседание стана дума за едно рядко, но потенциално опсно явление, което е свързано с пролетните гръмотевични бури и цъфтежа на цветята, което в отделни случаи, както в Австралия, Мелбърн, през 2016 година, е довело да много алергични пристъпи и дори до смъртни случай. Подробностите можете да чуете в прекаченото видео.

Прочетете още