Мая Манолова в Плевен: Амбицията ни е да имаме силна група "Изправи се.БГ" в новия Парламент

В неделя от "Изправи се.БГ" организират събитие с искане за оставката на социалния министър

На 23-ти януари в Плевен беше открит офис на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“. След като беше отслужен водосвет за здраве от отец Венци от плевенския храм „Света Троица“, председателят на „Изправи се.БГ“ Мая Манолова каза пред журналисти:

„Амбицията ни е освен в областните градове, да имаме офиси и в по-малките градове в България тъй като това не са просто места за предизборна кампания, а са места за срещи и за конкретна помощ и подкрепа на обикновените хора. Ние сме навсякъде, където хората имат проблеми, за чието решаване можем да съдействаме“.

Манолова каза, че преди откриването на офиса, от „Изправи се.БГ“ са заявили на място подкрепата си за кандидатите за кмет на селата Николаево – община Плевен и Славовица – община Долна Митрополия за предстоящите частични избори на 28-ми февруари. Кандидатите от платформата „Изправи се.БГ“ са съответно за Николаево – Ваня Орозова и за Славовица – Галя Игнатова. Предстои да бъде издигнат и кандидат за град Мъглиж – област Стара Загора.

„Това са нашите първи избори и нашите първи кандидати. Кандидатите ни са почтени и са известни в своите населени места, и имат идеи и визия за това, как да ги развиват. Затова ще играем за победа на местните избори в Славовица, Николаево и Мъглиж“, каза Манолова.

На въпрос на Дарик относно подготовката за предстоящите парламентарни избори, Мая Манолова каза:

„Към гражданската платформа се присъединяват още формации, като предстои да сключим споразумения със зелени движения от Благоевград и с формации основно със социална насоченост и такива, които се борят за Зелена България.

Основният ни приоритет е повишаването на доходите и това е обещание, от което няма да отстъпим. Рязко, чувствително и драстично повишаване на доходите на работещите българи и преизчисляване на пенсиите на възрастните хора. Сред приоритетите ни са още зелени политики и ревизия, защото хората очакват да има наказани в резултат на безобразията, които бяха извършвани в рамките на 11-годишното управление на Борисов, и да има хора на високи позиции, които ще понесат своята отговорност“, каза Мая Манолова, като добави, че от Гражданска платформа „Изправи се.БГ“ имат ясен план за подкрепа на бизнеса в България.

За Дарик, Манолова сподели и конкретните си амбиции за участие в бъдещия нов Парламент:

„Амбицията ни е да имаме силна група „Изправи се.БГ“, която заедно с другите демократични извънпарламентарни субекти да направи едно стабилно демократично мнозинство и реформите, които сме обещали на гражданите да бъдат реализирани. Първата и най-голяма за нас е реформата в доходите“.  

В неделя от "Изправи се.БГ" организират протест пред Социалното министерство: 

„На 24-ти януари от 11:30 ч., представители на затворени бизнеси, които не са получили подкрепа и активисти на "Изправи се.БГ" ще организират събитие пред Министерски съвет, за да поискаме оставката на социалния министър заради несправяне на министъра с подкрепата за хората от затворените бизнеси. Имаме сигнали от граждани, които не са получили по 24 лв. на ден за служителите от Шумен, Плевен, Стара Загора и Бургас, които ще се включат в събитието. Къде са парите и защо не стигнаха до хората, са нашите въпроси към нея“.

Мая Манолова допълни, че социалният министър Сачева е обещала до края на декември 2020 г. служителите на затворените бизнеси трябвало да получат 24 лв. на ден подкрепа, но до края на декември одобрените за помощта са 14 500 по данни на Агенцията по заетостта. Не е ясно колко от хората са получили реално пари. Според данни на работодателски организации са дадени между 500 хил. и 1 млн. лв., от обещани 50 млн. лв., обясни Манолова.

Преди Плевен от гражданската платформа „Изправи се.БГ“ са открили свои офиси в Петрич и Нови пазар, а през следващата седмица, офиси ще бъдат открити и в Кюстендил и Перник.

На откриването на офиса в Плевен присъстваха още областният координатор за област Плевен Юлиян Ненчев и общинският координатор Емил Райков.

Прочетете още