Мая Димитрова: Общинският съвет в Добрич трябва да работи в полза на гражданите

Общинският съвет в Добрич да работи в полза на гражданите – това е намерението на новоизбрания председател на местния парламент Мая Димитрова, споделено в студиото на Дарик.

„Винаги съм била диалогичен човек. Това, което трябва да направи Общинският съвет, колегите общински съветници, всички заедно, е да работим  в името и в полза на гражданите и решенията, което вземаме да са в полза на града ни. Искрено се надявам да се получи. Вярвам в разума на колегите и че всеки един от тях ще работи за града ни” – заяви Димитрова.  

Като председател на общинската и областна организация на БСП в Добрич, тя бе категорична, че общинските съветници от БСП ще отстояват основните приоритети в предизборната си програма. „ Ако останалите политически партии, които имат представителство в Общинския съвет също отстояват техните програми, това  би означавало най-доброто за Добрич. Политическите пристрастия трябва да бъдат забравени, когато става дума за решаване на важните за Добрич проблеми” – каза още Мая Димитрова.

По отношение на избора й за председател на Общинския съвет в Добрич  Димитрова обясни, че не става дума за извънкулисни договорки,  разпределение на постове и позиции, а за прозрачно и открито гласуване, където всеки има право на глас и мнение. Тя обяви, че в новия Общински съвет в никакъв случай не може да става дума за реваншизъм и няма да се правят безпринципни коалиции.

Тепърва от БСП ще правят анализ на резултатите от местните избори, но като цяло те не са задоволителни, каза още областният лидер на партията. „За сметка на това водихме една позитивна кампания, както трябва да бъде” – подчерта Димитрова.

Тя припомни още, че от 1 декември 2019 г. влизат в сила промени в Закона за местното самоуправление и местната администрация, които налагат сериозни ограничения за общинските съветници. Освен досегашната забрана общински съветници да бъдат управители, изп.директори, прокуристи на дружества с общинско участие, вече ще се следи те да не са еднолични търговци, съдружници, акционери, членове на управителен, надзорен или контролен съвет на търговско дружество, което има договори  както с общината, така и с дружества с общинско участие и общински предприятия. Всеки един от общинските съветници трябва да декларира, че няма такъв конфликт на интереси, подчерта Мая Димитрова.

Тя коментира и заплатите на общинските съветници в Добрич, които в момента се равняват на минималната работна заплата в страната или 40% от заплатата на председателя на Общинския съвет. Неговото възнаграждение пък се формира въз основа на работното време и до 90% от заплатата на кмета.

Мая Димитрова информира и за най-важните предстоящи задачи пред местния парламент на Добрич - структурирането на постоянните комисии в него и приемане на Правилник за дейността му.

Прочетете още