Любомир Епитропов завърши на 15-о място на 200 метра бруст

Той стана първият представител на България на полуфинал в плуването на Олимпиада от 13 години

Българинът Любомир Епитропов завърши на 15-о място на 200 метра бруст на олимпийския турнир по плуване в Токио.
22-годишният Епитропов финишира за 2:10.33 минути.

Той стана първият представител на България на полуфинал в плуването на Олимпиада от 13 години, след като във вчерашните серии постави национален рекорд в дисциплината от 2:09.68 минути. С най-добро време във финала влезе Айзък-Стаблети Куук (Австралия) с 2:07.35 минути.

Любомир Епитропов на полуфинал на 200 метра бруст с нов национален рекорд

"Цялостно съм доволен от моето представяне на Олимпиадата. На 100 бруст не напълно, но на 200 мисля, че планираното за този сезон го изпълних. Винаги търся максималното и в двете дисциплини, но за момента по-добре ми се получава 200. Залагаме си на силите", коментира Любомир Епитропов.

"И днес дадох всичко от себе си. Не успях да се наспя хубаво, но това не е оправдание. И без сън трябва да мога да плувам. Нещата не се получиха толкова добре, колкото вчера. Усетих малко повече умора в сравнение със снощното плуване. Това е първо сутрешно плуване за мен тук. По принцип за всички тези сутрешни плувания са по-трудни, просто организмът се събужда тогава, по-трудно е да се адаптираш. Не сме променяли тактиката от снощното плуване. Опитах да натисна накрая, но явно наистина и умората си каза думата", допълни плувецът. Той определи следващата си цел слизане под 2:09 минути.

"Сега следва заслужена почивка и след това ще планираме следващия сезон. След две седмици започва сезона в Щатите, университет. Има неща, върху които работим от много време. Просто ще се мъчим да ги подобряваме още и още. Бях вторият най-млад тук, което ми дава надежда за следващата и по-следващата Олимпиади. Имаме доста резерви и там ще се борим за по-призово класиране. Следваща ми цел е слизане под 2:09 минути", обясни Епитропов.

Той вярва, че класирането за полуфинал и 15-ото място ще му даде допълнителна увереност.

"Определено това 15-о място ми дава самочувствие за следващата Олимпиада. Първо се класирах с триста зора, както се казва, след година и половина опити, така че предполагам, че това 15-о място е очаквано само от мен, семейството и треньора ми. Но ми дава определено доста увереност занапред", каза българинът.

"Все пак, ако преди Олимпиадата някой ми беше казал, че ще завърша 15-и, може би щях да повярвам. Винаги съм вярвал в своите възможности, разбира се не до такава степен наивно. Просто знам колко труд съм вложил и затова вярвам, че целите ни са реалистични", добави той.

Епитропов обясни и реакцията си след успешното представяне в сериите вчера, когато се обърна към "всички, които оплюват българските спортисти на Олимпиадата в Токио" с думите: "Наздраве и лека вечер".

"Направихме грешката да се ровим в социалните мрежи, видяхме коментарите, които се изливат по адрес на всички олимпийци тук, стана ми неприятно. Казах това, което казах и стоя зад думите си. Станалото - станало. Не съжалявам за нищо. Дори сега искам сега да благодаря на всички тези хора, които писаха тези коментари, защото ми подействаха като мотивация преди сериите. Без тях може би нямаше да се класирам на полуфинал", заяви той.

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още