Любимата ми книга е...: „Кулата на шутовете“ от автора на „Вещерът“

Книгата дава начало на нова трилогия от легендарния Анджей Сапковски

| Общество, Любопитно

След като вече постепенно започваме да се връщаме към нормалния си ритъм на живот, значи спокойно можем да се върнем и към поредицата „Любимата ми книга е“! При това с пълни сили! 

След кратка пауза във време на коронавирус-изолация, от днес подновяваме седмичната си рубрика „Любимата ми книга е...“, в която публикуваме откъси и цитати от книги - стари и нови - които сме чели, искаме да прочетем или четем отново, отново и отново. 

*

Няколко месеца след появата на едноименния сериал по една от най-успешните фентъзи поредици –  „Вещерът“, на български език вече може да откриете първа част от изцяло нова поредица от полския автор – Анджей Сапковски.

„Кулата на шутовете“ е историческо фентъзи, в което реални събития от европейската история се преплитат с магични елементи и в което Средновековието оживява по един реалистичен, но и брутален начин.

А знаете ли как може да се разбере дали едно време е историческо? По това, че се случват много неща, и то бързо. А в тази история наистина се случват много неща! При това светкавично.

Запознайте се с Рейнмар от Белава. За него хората говорят, че е лекар, благородник, недоучил магьосник или просто вятърничев  (незадължително в тази последователност). Животът тече относително спокойно, докато през един много злополучен ден Рейнмар не е обвинен в прелюбодейство и в убийство. И макар да знае, че ръцете му не са изцапани с кръв, той е принуден да бяга.

Извън границите на града обаче неприятноститте първа започват. И се оказва, че торбите с жълтици няма да помогнат. Защото Хуситските войни са в разгара си, Инквизицията търси своите (невинни) жертви, а нещо зло се прокрадва из сенките. Апокалипсисът сякаш тропа на вратата на света, а от Рейнмар, за негово нещастие, зависят ужасно много неща.

Тази история започва мило и приятно, радостно и трогателно. Но нека това не ви заблуждава...

Само преди няколко месеца създателите на хитовата игра Kingdom Come: Deliverance, Warhorse Studios, признават, че са черпили вдъхновение именно от „Кулата на шутовете“, а самият Анджей Сапковски определя книгата като най-добрата си творба! Така че –  пригответе се за шеметно приключение!

„Кулата на шутовете“ съчетава най-добрите традиции на историческия роман с елегантно поднесени фентъзи елементи, болезнено реалистичен свят и неповторимото пиперливо чувство за хумор на Сапковски, което феновете на „Вещерът“ добре  познават.

Сагата за Гералт може и да е завършила, но сега е ред на Рейнмар да спечели сърцата ви!

*

Прочетете откъс от „Кулата на шутовете“ ТУК

*

Вярваме, че всички вие, както и ние, имаме нужда не само от новини за четене, но и от литература - качествена, истинска, любима!

Включете се в поредицата „Любимата ми книга е...“ като ни изпратите откъс и кратко резюме на своята любима книга - като съобщение на страницата ни във фейсбук или на имейл dnews@dnews.bg.

Прочетете още