Любимата ми книга е...: „Хитлер“ от Иън Кършоу

| Любопитно

Очакваме и вашите любими книги и откъси от тях на dnews@dnews.bg, както и като лични съобщения на страницата ни във фейсбук: https://www.facebook.com/dnews1bg/

„Хитлер“ на Иън Кършоу е смятана за най-пълната и завършена биография на германския диктатор. 

От детството си в австрийската провинция до самоубийството си в бункера в Берлин Адолф Хитлер оставя мрачна следа от противоречащи си истории и митове.

В книгата си Иън Кършоу ни приближава повече от всякога до истинския образ на Хитлер. Той проследява неговата метаморфоза от неудачник в бедняшки приют през „барабанчик“, сеещ омраза в мюнхенските бирхалета, та до върховен водач и идеолог на един убийствен режим, който ще остави Европа в разруха. С кристална яснота на анализа и с помощта на нови, неизвестни досега източници Кършоу показва механизмите на неговото влияние и власт. Разкрива и условията, които правят възхода на Хитлер възможен – бесният антисемитизъм на предвоенна Виена, тежкото изпитание на една смъртоносна война, отровният национализъм, обхванал Бавария през 20-те години на XX в., подкопаването на Ваймарската република от екстремистите отляво и отдясно, разочарованието от демокрацията на едно общество, останало излъгано в надеждите си.  

Мащабите на злото, което Хитлер отприщва върху света, го превръщат в почти демонична фигура в масовото съзнание. Неговата диктатура се равнява на срив на модерната цивилизация. Тя показва на какво сме способни.

***

Иън Кършоу е историк, напълно достоен за възхищение. Той е абсолютно добросъвестен. Прави невероятно проучване. В резултат книгите му притежават първокласна ерудиция и широта на знанието. Но над всичко той има една яснота на мисълта и яснота на прозата, която е не само за завиждане, но трябва да бъде следвана от всеки академичен историк, който иска да знае как да пише и как да достигне по широка аудитория, а в същото време да остане напълно научен източник.

… Не мисля, че който и да е историк трябва да приеме една книга за окончателна. Нищо не е окончателно. Но не мисля, че книгата на Кършоу за Хитлер някога може да бъде надмината.

- Антъни Бийвър

***

Откъс от „Хитлер“ на Иън Кършоу вижте ТУК

***

Прочетете още от поредицата „Любимата ми книга е...“: 

Любимата ми книга е...: „Отровният пояс” на сър Артър Конан Дойл (откъс)

Третокласниците и любимите им книги

„Чета, следователно съм”

Любимата ми книга е...: „Четене и живот” от Цветан Тодоров (откъс)

„Любимата ми книга е...“: И малко повече за любимите чуждестранни автори

„Любимата ми книга е...“: Разказ за пътуванията и книгите

*Защото вярваме, че всички вие, както и ние, имаме нужда не само от новини за четене, но и от литература - качествена, истинска, любима!*

Прочетете още