Любимата ми книга е...: „Четене и живот” от Цветан Тодоров (откъс)

Неиздаваният до момента сборник от големия френско-български интелектуалец събира текстове, писани в рамките на 30 години

| Любопитно

Редица читатели на dnews.bg вече се включиха в поредицата ни „Любимата ми книга е...“ и споделиха с нас любимите си книги, автори, цитати и ... личните си емоции от приключенското преживяване, наречено „четене“.

Дойде ред и на нас, редакторите от dnews.bg, да споделим с вас част от нашите срещи с книгите:

Едва ли има друг писател, философ и есеист, тясно обвързан с нашата епоха и опитващ се да я обясни с толкова проникващ и широк, критичен и тоничен, информиран и смирен поглед, като Цветан Тодоров.

На български език за пръв път се появява издаденият посмъртно „Четене и живот” (превод на Валентина Бояджиева) - сборник с многолики „текстове по повод“ на крайно различни теми – за писатели и художници като Ромен Гари, Сюзан Зонтаг и Жорж Жакло, на които „възпитаникът на Просвещението” се възхищава, страници за история и геополитика, разсъждения за морала или хуманитарните науки.

 „Четене и живот” обхваща близо 30 години от творческия му път и предава както широкия кръг от интереси на големия мислител,  така и безграничния му хуманизъм.

С тези думи, произнесени на глас отново в последните дни на живота на Тодоров, докато диктува съдържанието на папката „Книги/Живот” на неговите близки,  българо-френският интелектуалец остава верен на желанието си да „преминава границите – не непременно да ги премахва, а по-скоро да накара териториите, които те разделят, да се съприкосновават.”

За политиката в театъра и театърът в политиката, за умението да гледаме, слушаме и четем –  „Четене и живот” е нещо повече от литература, нещо повече от философия. Това са думи завещание; думи, произнесени с безкрайна любов към човека във всичките му проявления.

За разлика от мнозина други, по-известни от него, Цветан не беше нито дърдорко, нито фокусник. Той беше кротко непримирим, про­зорлив интелектуалец, скромен учен, изследовател енциклопедист и педагог („превеждач“, казваше той), хуманист без илюзии, гражданин на света, умерен и взи­скателен. Затова е толкова важно да го четем: това ни прави по-умни, по-скромни, по-нюансирани, по-точни – по-осъзнаващи сложността на света и трагичността на нашата участ.

Настоящият сборник няма да утеши за загубата онези, които го обичаха, но ще помогне на всички ни да живеем малко по-добре или поне не толкова зле, а това е всичко, което можем да искаме от една книга.” - Андре Конт-Спонвил

***

Откъс от „Четене и живот” прочетете ТУК

***

Очакваме и вашите предложения, коментари, ревюта, любими книги, автори, цитати на dnews@dnews.bg, както и като лични съобщения на страницата ни във фейсбук: https://www.facebook.com/dnews1bg/

Прочетете още