Локализиран е пожарът, обхванал около 450 декара гора край язовир „Жребчево“

Междувременно от Министерството на отбраната съобщиха, че вертолет „Кугър“ от авиобаза Крумово се е включил днес в 7.30 ч. в потушаването на пожар, възникнал в района на с. Лесово

| България

Локализиран е бил пожарът, обхванал около 450 декара гора край язовир „Жребчево“, съобщи пред БТА директорът на РДПБЗН-Сливен комисар Владимир Демирев. Огънят е пламнал вчера около 15 часа.

Бедственото положение, обявено в 4 общини, остава до неделя

В потушаването му, продължило през цялата нощ, са се включили пожарникари, служители на ДГС - Твърдица, общинската горска структура и доброволци. В гасенето е участвал и вертолет от авиобаза "Крумово", както и тежка верижна техника. Огнеборците са успели да спрат разпространението на огъня, да потушат отделни огнища. По думите на комисар Демирев, към момента няма горене. Мястото се наблюдава, защото е възможно заради вятъра, високите температури и наличието на торф, огънят отново да пламне. Наблюдението ще продължи през целия ден.

Горяла е иглолистна гора, смесена собственост - държавна, общинска и частна.

Общо 17 пожара са били ликвидирани в областта вчера, каза още комисар Владимир Демирев. Той заяви, че денят е бил много тежък, всички налични технически средства и целият състав от всички районни служби са били включени в потушаването на пожарите. За този период от годината средно на ден възникват и биват потушавани около шест пожара дневно.

Междувременно от Министерството на отбраната съобщиха, че вертолет „Кугър“ от авиобаза Крумово се е включил днес, 8 август, в 7.30 ч. в потушаването на пожар, възникнал в района на с. Лесово, област Ямбол. Вертолетът е оборудван със системата „бамби бак“, с която екипажът ще извършва водоспускания от въздуха в района на пожара.

За овладяването на огнената стихия в същия район действат и 22-ма военнослужещи със специализирана техника от 42-ри механизиран батальон Ямбол от състава на Сухопътните войски.

20 военнослужещи със специализирана техника от 31-ви механизиран батальон и днес ще помагат за гасенето на пожара край с. Динево, област Хасково, отбелязват от МО.

Прочетете още