Лекари спасиха 2-годишно дете, глътнало ключодържател

Дете на 2 години и 2 месеца е спасено от лекари от Областната болница в Пазарджик, след като погълнало играчка-ключодържател от пакет с кроки, съобщиха от лечебното заведение.

На 11 януари около 18:00 ч. момченцето е докарано в Спешно отделение  от родителите си от Велинград. От рентгеновата снимка, която носели, станало ясно, че в хранопровода на детето е попаднало чуждо тяло. След направените изследвания и консултации със специалист, то е насочено към  УНГ отделението. 

Налага се да бъде извършена  спешна операция по  изваждане на чуждото тяло. Манипулацията не може да бъде отложена, тъй като детето започва да проявява симптоми на дихателна недостатъчност. Около седем часа след поглъщането на ключодържателя медиците започват манипулация за отстраняването му от хранопровода. 

"Детето е имало късмет, че ключодържателят е попаднал в хранопровода, а не в трахеята, защото последиците можеха да са фатални", коментира началникът на Интензивното отделение д-р Димитър Иванов. 

Той апелира родителите да бъдат внимателни  при закупуването на царевични пръчки с играчка. Според него е недопуснимо и опасно да се дават без надзор в ръцете на  малки деца. Малкото момченце е изписано тази сутрин от  УНГ отделението на болницата, а лекарите се надяват да не попадат повече на такива случаи.

Прочетете още