До 30 ноември се удължава срокът на извънредна епидемична обстановка

Лекари от МБАЛ-Пазарджик плашат с колективни оставки, видяха постановка в уволнението на директора им

Днес от Министерството на здравеопазването съобщиха, че директорът на МБАЛ-Пазарджик е освободен по разпореждане на примиера. Оказа се обаче, че това няма как да се случи докато в болницата не се проведе общо събрание

| България | dnews

Лекари от областната болница в Пазарджик обявиха, че са готови на протестни действия в защита на своя директор д-р Васил Вълчев, не изключиха и опасността да подадат колективни оставки. По-рано през деня от здравното министерство съобщиха, че д-р Вълчев е освободен от длъжност по разпореждане на премиера Бойко Борисов.

По разпореждане на Борисов: Уволниха директора на болницата в Пазарджик

Впоследствие обаче се оказа, че това няма как да се случи преди провеждането на общо събрание в болницата. Дотогава тя ще продължи да се ръководи от д-р Вълчев. Подчинените му са убедени, че не може да се говори за уволнения след излъчен телевизионен репортаж, преди да са извършени конкретни проверки и да са доказани нарушения. Някои от тях се усъмниха в постановка в защита на интересите на частна клиника.

Още през изминалата седмица Ананиев е изпратил писма за свикване на общо събрание в болницата, за да бъде извършена промяна в управлението й, съобщават от здравното министерство и уточняват, че след отстраняването на д-р Вълчев, до избора на нов директор в МБАЛ Пазарджик ще бъде назначен прокурист.

Болничният ръководител е проверяван по обвинения, че на базата на фалшиво експертно решение получава пенсия от 715 лева. Такива решения имат и двамата председатели на състави в комисията. Хора от екипа на здравното заведение обаче смятат, че до остраняване на лица не трябва да се пристъпва преди да са извършени проверки и преди да е разкрито нарушение. Д-р Милко Петров, дългогодишен хирург, не крие съмненията си, че това е постановка, защитаваща интересите на частна клиника.

„Нищо чудно и всички да си подадем колективно оставката. Не мога да кажа, още сме шокирани. Това е все едно Кубрат Пулев да те удари сутринта и да станеш и да се чудиш какво да правиш. Напрежението е много голямо сред целия персонал. Най-вероятно ще има и протестни действия. Аз съм един най-обикновен лекар, от 100 години работя тук и вече започвам да се чудя дали да продължавам. Работих във Франция, видях какво е отношението към лекарите и мога смело да заявя, че българският народ не заслужава лекарите си. Според мен това е едно посегателство дори и на националната сигурност. Една болница от този тип като се ликвидира, с какво министерството ще провежда политиките? С частните болници ли?” попита д-р Петров.

Според юристи изпълнителният директор може да бъде освободен само от Борда на директорите с решение на Общо събрание, а не по разпореждане от премиера или здравния министър. Утре ще бъде свикано такова събрание, то може да се проведе най-рано след месец, а след него ще стане ясно дали ще има смяна в ръководството. Самият д-р Вълчев не отрече, че има призната инвалидност заради диабет още от 2009 година, когато е бил хирург, по-късно е станал директор. За размера на пенсията си коментира, че се определя от НОИ и не зависи от него.

„Цялата обидна история е, че тази добре работеща болница с толкова добри, прекрасни лекари, които лекуват болните хора в тая област, тя пречи. Тя пречи! И всичко започна от една частна болница в Пазарджик, това е положението. Аз преча като директор, отивам си, това е най-малкият проблем,” заяви д-р Вълчев.

Междувременно нови проверки започна и Окръжната прокуратура в Пазарджик. От ведомството съобщават, че резултатите ще бъдат оповестени в най-кратки срокове.

Прочетете още