Лятото се завръща след валежите, идват хубави дни

Високо атмосферно налягане над Балканите ще стабилизира атмосферата и в следващите десетина дни валежите ще са по-редки и на по-малко места

test

Силната буря в София и щетите нанесени в града е първата тема на Синоптичната комисия днес, на това заседание. Причините за бурята и нейното развитие се дискутират в студиото. Основното е, че буреносните процеси снощи се развиха точно над града и южните му покрайнини, падна голямо количество дъжд и това създаде проблеми, заради многото вода, която трябва да се оттече. И тя се оттече в подлези, по ниските места, в метрото и създаде проблеми. Някои от реките, които преминават през града, като Перловскта, Владайската и Слатинската реки дори на места излязоха от коритото си и се втурнаха по улиците на града.

Това не е обичайна обстановка, но и нищо необичайно няма, такива бури не са чести, но не изненадват, защото София почти всяка година се срещат с подобна стихия.

Причините за развитието на бурята са вкоренени в нестабилната атмосфера, по-ниското атмосферно нялагане, силното слънчево греене и многото влага, което води до развитие на мощни бури от които падат и дъжд, и град.

Във вторник от северозапад през страната ще премине студен атмосферен фронт и ще има отново места, където ще се развиват подобни буреносни процеси, но след това от сряда до събота времето ще бъде типично лятно, с много слънце и синьо небе.

По интересното е, че температурите няма да са много високи, ще бъдат в интервала до 30, 33 градуса, като в сряда и четвъртък ще са и по-ниски, особено по високсше западни полета и в района на София.

Въобще в следващия десетдневен пероид не се очертава да имаме извънредно горещо време, по-високите температури се очертават след 20 юли.

Към края на седмицата и главно в събота, отново, заради пренос на по-хладен въздух от запад северозапад ще има възможност за превалявания и гръмотевици, но главно в Западна България. 

Другата седмица ще започне отново с хубаво, лятно време и след сряда на запад отново, в отделни дни, е възможно да се развива купесто-дъждовна облачност и на места да има валежи.

Около 17, 19 юли е вероятно да има период на по-лабилно време с възможност за повече валежи, но това ще се види при следващи заседания на Синоптичната комисия. На тях ще стане ясно, също така, дали се потвърждават прогнозите за повече горещини в последната десетдневка на месеца, когато трябва да се проявят и така наречените горещници. 

Но има време.

В САЩ, в края на тази и началото на следващата седмица ще има горещници и то в щатите от Средния Запад на север до Южна и Северна Дакота, където термометрите може да скочат и над 40 до 42 градуса. 

Топло ще е и в Западен Сибир и в района на Урал, там температурите ще са около 30 градуса.

Да се надяваме, че синоптичните модели ще са точни в своите прогнози и ще имаме повече дни с много слънце и приятни летни температури.

Прочетете още