До 30 ноември се удължава срокът на извънредна епидемична обстановка

Лятото продължава без жеги и сериозни валежи

Хубавото време ще ни съпътства в следващите десетина дни, с малки изключения, не се очакват сериозни валежи

test

Лятото преваля, още две-три седмици и ще усетим първите есенни дни и не, защото времето ще се влоши, и не, защото ще стане по-хладно, а единствено заради това, че денят ще намалее с още половин час и това е първият знак за задаващата се есен.

До нея е все още далеч, но истинско лято имаме до края на август.

Какво време ни чака в следващите десетина дни? Очаква ни хубаво лято.

Без особоно високи температури - до 35, 36 градуса и то в низините на страната и превалявания, доколкото ще ги има, главно над планинските райони на Западна България. Единствено около събота, 15 август, можем да видим повечко дъжд, но пак главно на запад.

Но да караме по ред.

В сряда и четвъртък, на места на север и в плининте на Южна България е възможно главно следобед да се образува купесто -дъждовна облачност и на места да превали и прегърми. Не се очакват много активни явления. 

В петък времето ще е хубаво, лятно, но в събота на повече места на запад, а и в централните райони на страната, но най-вече в планините ще има усливия за краткотрайни валежи с гръмотевици.

В неделя също, но на доста по-малко места и главно следобед.

Другата седмица се очертава да е с много слънце и малка вероятност за валежи, особено от вторник нататък. Температурите ще са си типично летни, без да е горещо и много задушно.

Дори до 27 август, моделите дават прогноза за развитието на времето почти до края на месеца - не се очертават силни валежи, нито много горещо време.

Това е проблем особено за източните райони на страната и Черноморието, където вече сушата вилнее и виждаме многобройни пожари особено на юг.

Засухата там продължава и опасността от нови огнени огнища остава висока. Имайте едно на ум, ако сте сред природата в тези райони, защото много бързо може да пламне огън и да обхване вече сухата растителност и да предизвика сериозен пожар.

Няма яснота в по-дългосрочен план докога ще бъде толкова сухо на изток, но в близките десет до 15 дни не се очакват сериозни валежи...

Това време е прекрасно за море, така че тези от вас, които имат тази възможност нека се възползват, ще прекарат хубави дни по Черноморието.

Такова, предимно слънчево и сравнително сухо време е подходящо и за планина и, който има възможност да бъде в Родопите, Рила, Пирин или Стара планина  - да не се колебае много.

Над Западна Европа, в следващите два - три дни, ще е доста топло - във Франция, Южна Англия и Бенелюкс с температури до 30 - 34 градуса. След това и там ще захладнее.

Люта зима е сковала Антарктида, българската база на остров Ливингстън е подложена на бурни ветрове и температури от минус 15 до минус 20 градуса. Е, това не е толкова важно, защото там няма български полярници.

Прочетете още