Лятото не иска да си ходи, очакват ни прекрасни дни

В следващите десетина до петнайсет дни времето ще е предимно слънчево и топло

Трите почивни дни бяха едни от най-хубавите през това лято, нито много горещи, нито ветровити, с меко, слънчево време и прекрасни температури.

СИНОПТИЧНАТА КОМИСИЯ

СИНОПТИЧНАТА КОМИСИЯ

Posted by Дарик радио on Monday, September 7, 2020

На сто порцента се сбъднаха прогнозите на синоптичните модели за дългия уикенд, а и в следващите дни времето няма да ни поднесе изненади освен една - лятото ще се вихри с пълна сила. При това, лято без горещини, с много слънце и температури, дори в най-горещото време от деня до 31, 32 градуса, в низините на страната. 

Това си има и хубави и лоши страни. Хубавата е, че ще имаме още прекрасно време преди да ни захлупи есента, а лошата е, че валежи не се очакват и това се превръща във все по-сериозен проблем. 

Около две седмици напред високо атмосфено налягане ще подържа силата на лятото над Балканите, времето ще е предимно ясно, топло през деня, сутрин температурите ще се понижават малко повечко до 11 - 14 градуса, особено на запад и по високите полета, включително София, но бързо ще достигат летни стойности с изкачването на слънцето по небосклона.

Можете да планирате почивка и на море, и на планина, няма да сбъркате, защото ще имаме спокойни слънчеви дни.

В момента моделите очертават хубаво време, както за идващия уикенд - 12 и 13 септември, така и за първия учебен ден - 15 ти септември.

Така и родители и ученици ще могат да се върнат в училище при хубаво и топло време, да се видят с учители и съученици в дворовете на училищата, не в класните стаи и така да притъпят малко страховете на всички от коронавируса.

Хвърляйки поглед още по-напред до около 19, 20-ти сепетмври виждаме все хубаво време, като вече в третата десетдневка е възможно температурите да се понижат с пет до седем градуса. Но това си е обичайно. Тогава може и да вали.

Необичайно време обаче се оформя в Средния Запад на САЩ, където първата зимна буря ще връхлети Скалистите планини и района на Денвър в Колорадо със снеговалежи и ниски, типично зимни температури. Единственото положително в цялата история е това, че този зимен пристъп там ще е временен и след 48 часа температурите ще се върнат към обичайното.

Ранно настъпление на зимата в Средния Запад на САЩ

В Атлантика, където е сезонът на ураганите има две тропически бури, които даже получиха имена от Американския център за наблюдение на ураганите, но според всички прогнози те няма да се превърнат в мощни бури и няма да се приближат към Източното американско крайбрежие, ще си останат над откритите простори на Атлантическия океан.

Цените на петрола се понижиха до около 41,5 долара, златото също подържа нивото си от малко над 1925 долара за тройунция, няма движение и на тези пазари.

По-бурно в политичеко отношение е времето около проекта "Северен поток - 2" и ситуацията с Навални, защото ЕС подготвя остра реакция на неговото отравяне, а това може да засегне и общите енергийни проекти с Русия.

Бъдете внимателин като шофирате в следващите дни, времето ще е хубаво, но не се подмамвайте по сухия асфалт и добрата видимост, карайте внимателно и с мисъл, защото само през трите почивни дни 16 души загубиха живота си, а много други бяха ранени по пътищата на страната.

Бъдете внимателни и с огъня, защото е сухо и топло, това вече се превърща в заклинание на Синоптичната комисия, всеки път подсещаме хората да внимават, защото при тази суша, пожарите са на една клечка кибрит разстояние.

Прочетете още