Лана Дел Рей срещу крайните феминистки: Мога ли да пея за каквото си искам

След повече от 10 години на нападки, че е антифеминистка и възхвалява насилието, Лана Дел Рей се защити с дълга и емоционална публикация в Instagram.

Дел Рей е популярна с предпочитаната в песните й тема за трагична романтика, каквото е например в Ultraviolence и Summertime Sadness. Текстовете й често се занимават с нездравословни връзки и прелъстяване с подчинение. A eдин от хитовете й - Video Games, описва любовник, който е отчужден и пренебрежителен. Именно тези теми предизвикват и критиките, че величае насилието и че текстовете й са антифемистки. 

"Писна ми от писателки и алт (най-ниският женски певчески глас - бел.р.) певици, които казват, че възхвалявам насилието, когато в действителност просто пея за реалността и за това, което всички виждаме - много връзки с емоционално насилие по целия свят", написа в поста си Дел Рей, съобщи Webcafe.bg.

Според нея трябва да има място за темите за емоционално насилствените отношения в музиката.

34-годишната изпълнителка на Born to Die обръща внимание на двойните стандарти в музикалната индустрия. Тя визира изпълнителки като Doja Cat, Ариана Гранде, Камила Кабело, Бионсе, Ники Минаж, които са станали "номер едно с песни, в които се пее колко е секси да не носиш дрехи", за "изневери" и за ч**ане, но не те са били критикувани.

"Мога ли да се върна към пеенето за красивото чувство да си влюбена, дори ако връзката не е перфектна, или танцуването за пари, или каквото си искам, без да ме разпънат на кръст или да кажат, че величая насилието??????", пише още Дел Рей.

Според нея е жалко, че музиката ѝ, в която са описани подробно нейните "понякога покорни или пасивни роли" във взаимоотношенията, е предизвикала обвинения, че "връща жените назад стотици години".

"Аз не съм феминистка. Но във феминизма трябва да има място за жени, които изглеждат и се държат като мен - такива, които казват "не", но мъжете чуват "да"; които са нападани, защото са автентични и деликатни"; жените, които имат свои истории и гласове, заглушени от по-силни жени или от мъже, които мразят жените".

Прочетете още