Последният държавен лидер, който не вярва в пандемията

Лабораторията за изследване на COVID-19 в Пловдив може да заработи още на 8 април

| Коронавирус, Пловдив | dnews

Вирусологичната лаборатория, която се очаква да поеме пробите за коронавирус в Пловдив, може да заработи още на 7-8 април. С това се ангажира заместник-директорът на УМБАЛ „Свети Георги“ д-р Момчил Мавров, който посрещна на проверка кмета Здравко Димитров, заместникът му Тодор Чонов и председателя на общинския кризисен щаб д-р Калин Калинов.

Дарението от собственика на Международен панаир Пловдив Георги Гергов вече е постъпило по сметките на най-голямата болница в Южна България и строежът на лабораторията е стартирал, увери се кметът.

Над 300 хил.лв. са необходими, за да се разкрие лаборатория за COVID-19 в Пловдив. Георги Гергов дарява всички средства

Центърът ще бъде на площ от 84 кв. метра и ще включва 4 лабораторни помещения и 1 лекарски кабинет, без да има пресичане на потоци. Строителството ще е сухо, с метални конструкции и панели, а основата вътре ще бъде антибактериална.

Още 60 легла ще бъдат добави към легловия фонд на Инфекциозна болница, като те ще бъдат оборудвани в сега съществуващия Първи блок „Вирусни хепатити“. 

Кметът благодари на ръководството на УМБАЛ „Свети Георги“, в лицето на проф. Карен Джамбазов и заместника му Момчил Мавров, за бързата реакция и оказаното съдействие. 

Целият 12-ти етаж на УМБАЛ "Св. Георги" под карантина

След отминаването на епидемията от коронавирус лабораторията ще остане да обслужва нуждите на пловдивчани.

Проверка строителството на специализирана Лаборатория за борба с COVID19

Кметът на Община Пловдив Здравко Димитров - Зико, се запозна с хода на строителните работи по изграждането на специализирана лаборатория, където ще се праят изследванията за #COVID19 #ЗАЕДНОСрещуCOVID19

Posted by Община Пловдив - Municipality of Plovdiv on Wednesday, March 25, 2020

„Мили хора, не се страхувайте! Ние няма да ви изоставим, НИКОГА няма да дезертираме!”. Това каза началникът на Катедрата по инфекциозни болести, паразитология и тропическа медицина при Медицински университет – Пловдив и Клиниката по инфекциозни болести и паразитология при УМБАЛ „ Св. Георги“ проф. д-р Марияна Стойчева. 

„Ние сме тук и ще останем заедно! Вашето здраве е нашата мисия! Ще направим всичко, което знаем, всичко което можем, за да преминем успешно поредното изпитание. Познаваме и други епидемии, и други, и по-страшни болести, с които сме се справяли. Ще се справим и с този коварен COVID-19!”, заяви още проф. Стойчева.

Кой, кога и как трябва да се изследва за COVID-19?

Катедрата по инфекциозни болести, паразитология и тропическа медицина при Медицински университет – Пловдив и Клиниката по инфекциозни болести и паразитология при УМБАЛ „ Св. Георги“ и изказват своята искрена благодарност на всички дарители, които предлагат помощ и подкрепа за медицинските екипи в борбата с настъпващата опасност!

Специални благодарности са отправени към Проект „За Доброто“, Site Ground, Доброволно формирование „Пловдив 112“, Фирма Атали ООД, EAT & GO DELUXE, Солна стая „Личева“, г-н Недялко Бекиров.

Прочетете още