Кв. „Изток“ в Кюстендил остава блокиран още една седмица

Извънредните противоепидемични мерки въведени на територията на кв. Изток „ се удължават с още една седмица, заяви областният управител Виктор Янев след заседанието на Областният оперативен щаб. На него присъства и  главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.Ромският квартал ще остане блокиран до 8 юли.

Двама заразени с коронавирус има в Инспекция по труда Кюстендил, те са под карантина, потвърдиха от щаба.

„Щеше да е по- ефективно да съм тук преди 10 дни, защото работата е свършена.Мерките, които са въведени дават резултат и в огнището кв.“Изток“ и в Кюстендил.Естествено случаите няма да свършат от днес за утре, ще има и нови, циркулация на вируса има, но според мен решението , което са взели от щаба е изключително правилно.Това че сега удължаваме, с голямо извинение към жителите на квартала, защото създава неудобства.Системата, която е създадена, всички, които трябва да ходят на работа- отиват, тези които имат нужда от медицинска помощ да я получат.На КПП вече има и медицинско лице, което да преценява дали имат нужда от медицинска помощ.Това е в интерес  на целия град да се справим с огнището“, коментира доц. Ангел Кунчев.

Той е категоричен, че болницата в Кюстендил се справя добре и е готова да посреща случаи на заразени с коронавирус.

„Виждаме, че има добра комуникация между Спешен център и болницата и другите общински заведения.Няма нищо различно в област Кюстендил, в сравнение с другите области.Напротив като координация между отделните служби , тук е много добра и с полиция , ДАНС,Гранична полиция“, коментира още доц. Кунчев.

Той заяви , че смъртността в областта на болни от коронавирус е под средната за страната.

Доц.Кунчев каза, че остава умерен оптимист, че топлото, сухо време с по- малко влажност във въздуха ще ограничи предаването и издръжливостта на вируса навън. И отново призова да се инвестира в мерки  и контрол , а не в  правене на много тестове, които дават временна картина на заболеваемостта, която опри неспазване на мерките се променя.

Прочетете още