КТ "Подкрепа" поискаха компенсиране на индустрията, подготвят протести

От синдиката смятат, че за държавата не съществуват трите основни индустрии – добивна промишленост, преработваща промишленост и производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия

| | Елена Бейкова

От КТ "Подкрепа" поискаха от правителството пакет от мерки за компенсиране на индустриалния сектор и предупредиха, че след края на епидемията у нас ще излязат на протест, ако не бъдат чути. В позиция относно проекта на постановление за реда и условията за изплащане на компенсации на работодатели, засегнати от извънредното положение, синдикатът заявява, че протестира срещу така разписания документ и настоява за включване на индустрията в обхвата му.

Според непубликуваното за обществено обсъждане, но излязло по медиите постановление на правителството, компенсации от обществения фонд „Безработица” ще могат да получават работодатели, които са преустановили работата на предприятие или част от него, заради разпореждане на държавен орган. Условията са да не са освободили работниците и тези хора, за които ще получават компенсации, да бъдат оставени на работа поне за три месеца след края на извънредното положение. Процедурата предвижда изплащане на компенсация в размер на 60 процента от осигурителния доход на работник за месец януари, но след изтичане на извънредното положение. Компенсирането може да продължи максимум 3 месеца.

В обхвата на работодателите, които ще бъдат компенсирани, влизат търговци на дребно в молове, хотели и ресторанти, барове, киносалони, различни дейности в областта на културата и спорта, туристическа дейност. От КТ "Подкрепа" заявяват, че протестират срещу този проект, тъй като е видно, че за държавата не съществуват трите основни индустрии – добивна промишленост, преработваща промишленост и производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия.

От синдиката напомнят, че в тези сектори работят над половин милион души, които всеки ден пътуват до работните си места, а в някои предприятия работата е преустановена изцяло или частично. От "Подкрепа" настояват за преразглеждане на проекта на постановлението и включване на пакет от мерки за компенсиране на индустриалните сектори. Синдикалистите предупреждават, че ако бъдат пренебрегнати исканията им, ще има ефективни протести след края на епидемията.

Прочетете още