Кризата в Украйна - геополитически шанс за ЕС

Докато струпването на руски войски по източната украинска граница продължава да подклажда страховете от руска инвазия, Европа дори не получи място на масата за преговори

| Коментар, Свят

Текстът е на Лиза Луис, „Дойче веле“

Може да се каже, че тази седмица не се отрази добре на политическата сила на Европейския съюз.

Докато струпването на руски войски по източната украинска граница продължава да подклажда страховете от руска инвазия, Европа дори не получи място на масата за преговори.

В понеделник високопоставени дипломати от САЩ и Русия се срещнаха в Женева за разговори в кратки срокове, без представители на ЕС.

Русия казва, че не поставя ултиматуми, но иска конкретни отговори за сигурността

В сряда, когато разговорите бяха преместени в Брюксел, за място на провеждането им беше избран не Европейският съвет, където се събраха европейските държавни глави, а щабквартирата на НАТО.

В четвъртък преговорите продължиха в постоянния съвет на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа във Виена.

Русия е обвинена, че е струпала 100 000 боеспособни войници на украинската граница; Западът иска тези войски да бъдат изтеглени. Москва настоява НАТО да изтегли силите си от бившите съветски републики, да прекрати всякакво разширяване на изток и да изключи присъединяването на Украйна към алианса. САЩ наричат това нереалистично, като същевременно подчертават, че разговорите трябва да продължат.

Европа няма шанс в евентуална война с Русия

И през цялото време, изглежда, ЕС наблюдава от разстояние.

"Усещането е като след Втората световна война“

Министрите на външните работи на държавите-членки на ЕС, се събират в четвъртък и петък в северозападния френски град Брест. Френски дипломатически източник заяви пред журналисти преди неофициалната среща, че ЕС е "дълбоко замесен в текущите дискусии за Украйна".

"Координираме работата си в тясно сътрудничество със САЩ и сме информирани от тях", каза източникът.

Но наблюдателите могат само да се учудват на това колко малка роля изглежда играе ЕС.

"Това прилича на периода след Втората световна война, когато американците и руснаците решаваха бъдещето на Европа - особено след като този конфликт се случва точно на прага на Европа", казва пред ДВ Жак Рупник, ръководител на изследванията в парижкия университет Sciences Po. "Настоящата ситуация подчертава колко сложно ще бъде за френския президент Еманюел Макрон да даде на Европа "стратегическа автономия", както той обяви", добави той.

Опасността от война в Европа е най-голяма от последните 30 години, смята Полша

Франция ще бъде шестмесечен председател на ЕС от до юни. Проевропейският Макрон заяви по време на пресконференция през декември, че иска да направи "Европа силна в света, напълно суверенна, свободна в избора си и господар на съдбата си".

Президентът обяви амбициозна програма, включваща реформа на Шенгенското пространство с по-строг контрол на външните граници на Европа; по-силно полицейско сътрудничество; ново икономическо споразумение за африканския континент и обща европейска отбранителна политика.

Единството на ЕС от решаващо значение за "твърдата сила“

Във връзка с тези амбиции Рупник е съгласен, че ЕС трябва да излезе от ролята си на изключително икономическа и търговска "мека сила" и да се превърне в геополитическа "твърда сила". Но за това е необходим консенсус. А разногласията между европейските партньори започват от най-основните точки.

Войната се върна в Европа като начин на мислене, коментира анализатор

"Страните от ЕС имат различно възприемане на заплахите - Италия не се притеснява от ситуацията със сигурността на изток толкова, колкото Полша, например", обяснява Рупник.

Той добавя, че след мандата на бившия американски президент Доналд Тръмп държавите-членки оценяват по различен начин позицията на САЩ. Тръмп беше първият президент на САЩ, който нарече Европейския съюз "враг".

Брендън Симс, директор на Центъра за геополитика към Университета в Кеймбридж, е съгласен, че единството е основната предпоставка, за да може Европа да се превърне в твърда сила.

"ЕС трябва да се превърне в една държава, с един президент и един парламент, за да стане важен геополитически играч", каза той пред ДВ. "Така държави като САЩ, с техните 50 щати, успяха да обединят силите си".

Но той признава, че такова пълно единство е малко вероятно да се случи. "Уви, това означава, че ЕС няма да може да прави това, което иска, тъй като силата му ще остане атомизирана", каза той.

За Русия ще има „тежки последствия“ при военна ескалация в Източна Украйна, заяви Борел

Недостатъците като възможност

Но може да има и положителна страна, смята Софи Порншлегел, старши анализатор в базирания в Брюксел мозъчен тръст Европейски политически център.

"Настоящата ситуация показва, че САЩ не се колебаят да заобиколят Европа - дори по отношение на конфликт, който се случва в някоя от съседните на ЕС държави", каза тя пред ДВ. „И това увеличава спешността да се изготви обща позиция на ЕС по отношение на отбраната“.

"Европа трябва да признае, че светът е доминиран от конкуриращи се сили като Китай и САЩ и че трябва да действаме, ако не искаме в бъдеще да бъдем напълно смачкани", каза още Порншлегел.

Лавров обвини Запада в негативно съдействие за развитието на света

Тя се надява, че ЕС ще намери повече общи позиции през март, когато трябва да постигне съгласие по т.нар. стратегически компас - бяла книга за отбранителната политика на ЕС, за която настоява Макрон.

Срещата в Брест би могла отчасти да подготви почвата за такова споразумение.

Междувременно френският анализатор Рупник прогнозира, че 27-те страни от ЕС ще се сближат - поне що се отнася до въпроса за имиграцията.

"Изглежда, че вече има консенсус, че ние, европейците, трябва да си върнем контрола върху външните граници, ако искаме съюзът да се запази - в противен случай национализмът ще се засили още повече", заключава той. "В този смисъл ЕС наистина би могъл да се превърне в един по-обединен блок в бъдеще."

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в Soundcloud Spotify, Apple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още