Кристо, роден като Христо Явашев в Габрово, е починал в Ню Йорк

С думите "Почивай в мир, Кристо!" Домът на хумора и сатирата в Габрово съобщи за смъртта на световноизвестния габровец.

"Художникът Христо Владимиров Явашев, известен като Кристо, почина от естествена смърт днес, на 31 май 2020 г. в дома си в Ню Йорк. Той беше на 84 години"- гласи официалното съобщение. В изявление от кабинета на Кристо се казва: " Кристо изживя живота си пълноценно, не само мечтаейки това, което изглеждаше невъзможно, но и осъзнавайки го. Творбите на Кристо и Жана-Клод събират хората в споделени преживявания по целия свят, а работата им живее в сърцата и спомените ни."

Христо Владимиров Явашев – Кристо е вписан в книгата на почетните габровци под № 575, провъзгласен на 17 май 1997 г. Световноизвестният художник-авангардист е роден в  Габрово и живял тук до 15-годишната си възраст. Провъзгласен, заради изключителните му творчески постижения и непрестанни търсения, свързани с разширяване на идеята за изкуство, за приноса му в издигане националното самочувствие на габровци.

В последните години, по-точно  от 26 октомври 2017 до 28 октомври 2018, родният град на Кристо - Габрово, посвети две изложби на живота и творчеството му, като заслугата за това изцяло принадлежи на Музея на хумора и сатирата.

Подписани постери и видео материали от произведения на артистичната двойка представи изложбата "Кристо и Жан-Клод. Проекти". Присъстваха шестнадесет проекта на артистите с начало преходът от ранните му творби от ателието му в Париж (опаковани кутии и бутилки) и Ню Йорк (фасади на магазини), до мащабните проекти, реализирани в градска среда или в природата. Показано бе видео интервю с Кристо за ранните му творби на доц. Георги Лозанов и режисьора Стоян Радев, заснето в Ню Йорк.

Другата изложба - "Роден в Габрово" може да бъде определена като документален разказ за семейството и първите стъпки на Христо в изкуството. Тя представя живота на семейство Явашеви  ̶ Цвета и Владимир и техните трима синове в Габрово. На детските си снимки Христо е със своите братя  ̶  актьорът Анани Явашев и инженер-химика Стефан, изобретил  Бг-препаратът за миене на съдове „Веро". "Роден в Габрово" бе определена като своеобразна „капсула на времето”, в която ни води разказа на журналистката Евгения Атанасова-Тенева. Тази изложба събра лични снимки, предоставени от членовете на фамилия Явашеви, както и документи от Държавния архив в Габрово и други институции, стари картини и скъпо пазени спомени от приятели и съученици

Прочетете още