Кристиана Станкова: Спокойно преминава процесът с тестването на  учениците в Сливенско

В клас се върнаха 55% от учениците от 5 до 12 клас в две от общините в Сливенско

Спокойно преминава процесът с тестването на учениците в Сливенско за Ковид -19. Директорите на училищата са създали необходимата организация според изискванията. Осигурен е достъп на родителите, които искат да наблюдават процеса. До момента няма подадена информация за положителни ученици и учители с ковидна  инфекция, съобщи за Дарик радио Кристиана Станкова - началник на Регионалното управление на образованието.

Тя посочи, че в общините Сливен и Нова Загора днес са тествани 55% от учениците, или общо от 10 561 ученици в класовете от 5-ти до 12-ти са преминали през тест 5 829.

„Надяваме се следващата седмица този процент да нарасне и повече ученици да пожелаят да се завърнат присъствено в училище”, каза още началникът на РУО.

По думите й, през изминалата седмица от общо 7 760 ученици от начален етап са тествани за коронавирус 3590 деца от общините Сливен и Нова Загора.

В общините Котел и Твърдица поради намалената заболеваемост учениците се обучават присъствено, без да се налага тестване, уточни Станкова. 
В клас в двете общини учат 1335 ученици от началния етап на обучение и 2900 ученици от 5-ти до 12-ти клас.

На този етап тестове за Ковид-19 в областта са осигурени на всички, според заявените от директорите на учебните заведения.
„Резерв има в РУО Сливен. Очакваме още тестове, така че процесът е обезпечен”, допълни Станкова и добави, че процентът на учителите с необходимия зелен сертификат в Сливенско се повишава и вече надхвърля 50.

Чуйте:

Прочетете още