Кристиан Николов е употребил три вида наркотици преди катастрофата, доказа експертиза

Експертизата установява, че наркотиците са приети до 24 часа преди вземането на кръвната проба

Подсъдимият за смъртта на журналиста Милен Цветков Кристиан Николов е предизвикал фаталната катастрофа под влиянието на три вида наркотици, стана ясно от представена на днешното съдебно заседание химическа експертиза. Вещите лица са категорични, че Кристиан Николов е взел наркотици не повече от 24 часа преди катастрофата, и че подобна концентрация на наркотик в кръвта не може да бъде достигната след употреба на успокояващ чай, какъвто подсъдимият пиел редовно. Експертите напомниха, че значение има наличието на наркотични вещества в кръвта, а не силата на тяхното влияние върху употребилия ги.

В защитната си теза адвокатите на Кристиан Николов посочиха, че подсъдимият е употребявал крем за устни и чай с успокояващо действие. Те се усъмниха също така, че обвиняемият Кристиан може да е приел наркотиците без да разбере, тъй като във вечерта преди катастрофата обвиняемият е празнувал рождения ден на годеницата си. След представянето на химическата експертиза адвокатът на пострадалите Менко Менков коментира:

Обрат по делото за Милен Цветков: Ключов свидетел твърди, че подсъдимият е заспал зад волана

„Беше разбита на пух и прах защитната теза, че е било възможно тези наркотични вещества да са приети чрез случайна употреба на йегермайстер, в който някой, без да знае подсъдимият, може да е сложил наркотично вещество, или чрез паста, специална, успокоителна за зъби, или чрез чай, какъвто той бил употребявал, каквато беше тезата в досъдебното производство”, каза адвокат Менков.

Експертизата установява, че наркотиците са приети до 24 часа преди вземането на кръвната проба.

Адвокатът на Кристиан Николов: Ако съдът приеме, че има умисъл, това ще е провал

„За амфетамините има две възможности. Или са взети непосредствено няколко часа преди пробата като единична концентрация, т.е. 5-6 часа преди пробата, което би означавало непосредствено преди катастрофата 1-2 часа. Или става въпрос за системна употреба на наркотични вещества и вземане на по-голяма доза, но пак в рамките на 24 часа”, обясни Менков.

От съдебното заседание стана ясно, че в българския Наказателен кодекс важи нулевият толеранс към употребата на наркотици. Това означава, че няма значение количеството на наркотика в кръвта, а единствено наличието му.

Кристиян правил изкуствено дишане на Милен Цветков, твърди приятелката му

„Категорично означава, че е бил под влияние, съгласно отговора на вещите лица. Независимо, че съгласно нашия Наказателен кодекс и досегашната съдебна практика на ВКС не се изисква дори установяване на подобно нещо”, каза адвокат Менков.

В днешното заседание бяха разпитани и последните двама от досега призованите свидетели – патрулиращ полицай, пристигнал на местопроизшествието, и сестрата на подсъдимия. Полицаят потвърди, че Кристиан Николов е оказал помощ на пострадалия.

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още