Крехката цивилизация

Вирусът ни плаши, но ние не сме беззащитни. Ще го прекършим и ще продължим напред

Страхуватe ли се? Разбира се, че се страхуватe. Когато някъде около нас витае нещо опасно, невидимо и вероятно смъртоносно, всеки нормален човек трябва да се страхува.

Но страхът е и полезен, да не кажем в случая здравословен, защото кара хората да предприемат защитни мерки, да изпълняват указания и да променят начина си на живот, за да предпазят себе си и околните от заплахата.

Близост по време на коронавирус

Колко крехка е цивилизацията? 

В дните, когато става ясно, че коронавирусът е пандемия обхващаща вече почти целия свят, всеки от нас изпитва онова първично безпокойство от непознатата опасност. И започва да разбира, че не всичко е маркови дрешки, ваканции по островите, нов апартамент или нова кола.

СЗО обяви коронавируса за пандемия

И да, не всичко е нов телефон или разходка в мола, ново бижу или нов часовник, че има нещо друго, което сме загърбили в десетилетията на технологиите, чувствайки се всемогъщи, покорители на планетата.

Природата ни дава знак, че цивилизацията е крехка, подреденият ни живот е тънък косъм, опънат върху огромни сили, които са навред около нас. Сили, които в повечето време са притихнали, но винаги идва момент, когато могат да се прояват и да ни покажат, че все още сме силно зависими.

Историята помни много такива случаи, но помни и че те отминават и животът продължава напред. Човекът винаги се е справял с пандемиите, къде по-добре, къде по-зле, но днес, когато имаме под ръка съвсем нови технологии за комуникация, борбата с подобна пандемия трябва да е много по-лесна, отколкото е било преди.

Защото днес можем да общуваме от разстояние съвсем пълноценно със звук и картина, можем да работим от разстояние, можем да продължим нормалния живот с единственото по-съществено ограничение - да намалим до мининум социалните си контакти.

Така ще пресечем пътя на вируса, ще го ограничим и изолираме, за да можем бързо и ефикасно да продължим напред.

Трябва да бъдем отговорни, разумни и мислещи, паниката е най-лош съветник.

Простите правила, които ни дават лекарите са наистина лесни и бързи за изпълнение.

Мийте си ръцете, мийте си ръцете, мийте си ръцете.

Здравното министерство издаде заповед с мерки за борба с коронавируса

Не се доближавайте един до друг по-близо от 2 метра и ползвайте дезинфектанти. Спрете да се безпокоите за това, че не се виждате лично с роднини, приятили или колеги. Че не сте отишли на театър или на кино, или в най-близкия бар, за да пийнете по едно с приятелите си. Защото само така тази напаст ще отмине бързо.

Бъдете отговорни към по-възрастните си роднини, към възрастните хора, които очевидно са в прицела на новия вирус. Как?  Спазвайте дистанция.

Не пускайте внуците при баби и дядовци, нищо няма да им стане, ако две седмици или най-много месец не се виждат. Защото става ясно, че децата прекарват леко заразата, но могат да я пренасят, а възрастните хора са в голяма опасност.

Първа жертва на коронавируса у нас

Малко ни трябва, за да пречупим разпространението на вируса - да бъдем отговорни и да направим нужното усилие. Защото ако сега се изолираме, ще прекъснем пътя му на разпространение и това ще е от полза за всички -  от нас самите, да нашите съседи и приятели, до здравната система и цялото общество.

Само по този начин ще ограничим щетите, които могат да бъдат страдание и икономически проблеми с неизвестен краен резултат.

Вече се вижда как страда туризмът, транспортът, идва ред и на търговията, а по веригата тези шокови вълни ще се разпростират във всички бизнеси.

Това е рецепта за икономическа криза от много сериозен мащаб и, ако сега не прекършим пътя на болестта, по-късно ще е много по-трудно.

Затова, когато слушаме новините, когато ни призовават да сме по-обрани и ограничени, нека го направим, колкото повече го сторим, толкова по-кратко вероятно ще бъде това усилие, за да можем да се върнем към нормалния си живот. 

Общувайте, но от разстояние, ожесточете хигиената - това е най-ефективното лечение за новата пандемия. 

Удължават грипната ваканция в София до 15 март

Колко крехка е цивилизацията? Е, не е чак толкова крехка, стига да не се поддадем на страха и да спазваме простите правила.

В Китай епидемията отшумява, това ще се случи и при нас.

За повече новини ни последвайте в страниците ни във Фейсбук и в Туитър

Абонирайте се и за канала ни в YouTube

Прочетете още