Крахът на „естествената имунизация“ във Великобритания

И малко повече за ситуацията в Килкийл (Северна Ирландия) и Лондон през погледа на двама българи

След седмици отлагане и британското правителство смени напълно политиката си за овладяване на ситуацията в условията на Covid-19.

Спазване на дистанция, строги хигиенни правила, ограничения за продажба на хранителни продукти, промени в графиците на транспорта и дори на места цялостно блокиране на трафика – било то въздушен, сухопътен или друг. Това са част от мерките, предприети досега в редица страни, за ограничаване разпространението на коронавируса. И всичко това на фона на призиви за единство и сплотеност – и у нас, и по света. 

Встрани се опита да остане Великобритания, за-пореден-път-впрочем, отказвайки дни наред да бъде сред страните, взели по-категорични мерки за опазване живота и здравето на гражданите си.

Докато европейските държави, сред които и България, въвеждаха редица ограничения в борбата с Covid-19, Великобритания се придържаше към различна стратегия.

Досега главната стратегия беше: млади хора, излизайте навън, поддържайте се здрави, спазвайте хигиенни навици. Идеята беше младите да развият имунитет. Възрастни хора, особено тези със заболявания, останете вкъщи.“ Така описва ситуацията в единствената страна, пожелала да напусне Европейския съюз, Живко Коцев – 25-годишен българин, пребиваващ на територията на Великоритания от близо две години. Той работи в лондонски пъб като барман и сервитьор.

Коментира: „Само че…хората не послушаха и поне в моя пъб виждах хора от всякакви възрасти, все едно съм на нормална смяна...Сякаш нищо по-различно не се случва от обикновено.“

По думите му през изминалите дни в големите супермаркети не се спазвали препоръките за дистанция, нито имало органи на реда, които да следят за това. Що се отнася до хората по улиците – „някои бяха с маски и ръкавици, други не; някои спазваха дистанция, други – също не. Транспортът също работи, но с по-разреден график, част от ресторантите са затворени, но предлагат доставки по домовете“, обяснява Живко.

Спазвала се обаче друга мярка - най-важните продукти като пилешко, макаронени изделия, ориз и тоалетна хартия се продавали в ограничено количество, като с приоритет при пазаруването били възрастните хора над 50-годишна възраст.

Въпреки това, и във Великобритания, както и у нас, се срещат магазини с празни рафтовете, отбелязва Живко.

38 млрд. евро отделя Австрия, за да подпомогне бизнеса

Съквартирантката му в Лондон е от Италия – страната с най-много смъртни случаи от коронавирус в света към настоящия момент – 6,820. Е, и 8,326 напълно излекувани, според данните от сайта Gisanddata.maps.arcgis.com, разработен от Центъра за системни науки и инженеринг към Университета Джон Хопкинс в САЩ.

„Съквартирантката ми е притеснена. Има намерение да се прибере в Италия, ако полетът й не е отменен“, коментира Живко пред dnews в събота, 21 март. От 17 март обаче е в сила Декрет на правителството, който предвижда всички завръщащи се в Италия граждани, включително такива без симптоми, да се поставят в доброволна 14-дневна карантина.

Във връзка с личните си планове Живко споделя: „Към момента полетът ми за България не е отменен, но ако си дойда в България трябва да остана под карантина. После не се знае дали положението ще се влоши и дали ще мога да се върна в Лондон.“

Днес, 24 март, към 21.00 ч., регистрираните случаи на коронавирис в Обединеното кралство са 8,164, като от тях смъртните са 423 - 87 само за денонощие, по информация на Би Би Си, а напълно са се възстановили 140 души.

Просто цифри от последните дни, нали? Поредната доза статистика, но с малко повече смърт в нея. 

Въпреки въведеното снощи извънредно положение обаче, във Великобритания все още няма рестриктивни мерки по отношение на режима на влизане и излизане от страната, по информация на Българското външно министерство (към 21.00 ч. на 24 март).  

Премиерът Борис Джонсън разпореди да се затегне максимално карантината, като инструктира гражданите да останат по домовете си, освен ако не става дума за покупка на храна и лекарства или пътуване до работно място – но само за тези служители, които няма как да работят от вкъщи.

Затварят се и всички магазини и заведения с изключение на тези, продаващи стоки от първа необходимост. Във Великобритания ще бъдат затворени и детски площадки, магазини за дрехи, фитнеси на открито и храмове на различните вероизповедания. 

Джонсън заяви в понеделник, цитиран от „Гардиън“ и, че ще разпореди полицията да наложи строга блокада и да следи за спазваването на взетите мерки, за да се спре разпространението на вируса възможно най-бързо. А по-строгите мерки са в сила от 23 март и се очаква да действат три седмици. 

Въпреки това, по думите на Живко Коцев обаче, в Лондон няма паника за фалити на заведения. „Предполагам, че ако нещата  продължат няколко месеца, най-зле представилите се заведения до този момент ще фалират“.

А дали и колко закъсня Великобритания с въвеждането на извънредното положение - тепърва ще става ясно. Сигурно е обаче едно -  теорията за „естествената имунизация“ в крайна сметка претърпя крах. 

А как стоят нещата в Ирландия – 1,125 потвърдени случая, от които шест с фатален край и ... пет възстановили се, според данните на Gisanddata.maps.arcgis.com към 21 часа на 24 март.

Ден по-рано, в понеделник, Арлен Фостър коментира на пресконференция, че ако хората не започнат да спазват правилата за социална дистанция „ще има вълна от смъртни случаи“. На същата пресконференция стана ясно още също така, че трима са починалите вследствия на Covid-19 в Северна Ирландия.

„Хората тук са търпеливи. В началото се панираха много“, разказва 25-годишният българин Любомир Калайджиев. Той работи в дом за възрастни хора в Северна Ирландия.

Там са взети всички необходими мерки за абсолютна дезинфекция - всички служители работят с ръкавици, престилки и, разбира се, използвайки мнооого дезинфектанти. „Съобщения, цветя, картички и т.н. от роднини, минават през нас и ние ги предаваме на хората“, обяснява Любомир.

По думите му в страната вече има въдворед ред, който се спазва – хората изчакват търпеливо на опашки пред все още отворените магазини – разбира се, основно тези за хранителни стоки, ресторантите за бързо хранене и аптеките. Баровете са затворени, а болниците приемат само наистина спешните случаи. Мобилизират се медицинските сестри, които до последните 3 години са напуснали работа, разказва още Любомир.

Всички масови събития на закрито с над 100 души и събития на открито с над 500 души са отменени. Всички училищни заведения и университети на територията на Ирландия са затворени до 29 март 2020 г.,съобщават пък от Българското външно министерство.

Хората от трети страни, които Любомир познава, не се притесняват. Редът в страната обаче, по думите му, се спазва.

П.П.: Нека се вслушваме малко повече в съветите на компетентните хора и органи и нека спазваме препоръките и наложените от тях ограничения. Нека поне веднъж не се бием в гърдите кой е по-можещ, знаещ, смел и кадърен. И нека оставим, за момента поне, сравненията на Covid-19 с пандемиите от тиф, чума, холера, грип – било то испански, свински, азиатски, хонконгски.

Не само защото около Covid-19 все още има твърде много неизвестни и все още пандемията не е отминала, но и защото времената, в които са се разпространявали всички тези вируси са различни.

Защото времето сега е различно!

Прочетете още