Ковид ще се разпространява, докато хората се събират и пътуват, предупреди СЗО

По време на празниците в края на годината е важно всички да предприемат мерки, за да се защитят от Ковид-19, включително да се ваксинират и да спазват социална дистанция, призова Мария ван Керхов

| Коронавирус

Новият коронавирус ще продължава да се разпространява интензивно, докато обществата се връщат към социалното общуване и мобилността от времето преди пандемията, предаде Ройтерс, като цитира директорът по извънредните ситуации на Световната здравна организация (СЗО) Майк Райън.

По време на празниците в края на годината е важно всички да предприемат мерки, за да се защитят от Ковид-19, включително да се ваксинират и да спазват социална дистанция, призова Мария ван Керхов, която е епидемиолог в СЗО. Експретите подчертават също, че носенето на предпазни маски също е изключително важно при защитата от новия коронавирус.

"В много държави и общности сме загрижени от измамно чувство на сигурност, че ваксините слагат край на пандемията и хората, които са имунизирани, няма нужда да взимат никакви други предпазни мерки," предупреди генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус.

Представители на организацията дадоха пресконференция на фона на отбелязващите значителен ръст случаи на Ковид-19 в Европа. Генералният директор каза, че миналата седмица над 60% от всички заразени и починали от инфекцията в глобален мащаб са били на Стария континент. 

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още