Ковид остави аптеките без важно лекарство за родилки

До тази ситуация се стига, тъй като въпросното лекарство за разреждане на кръвта се използва и при лечение на пациенти с коронавирус

Жизненоважен медикамент, който се използва от бременни с тромбофилия, е изчерпан в аптечната мрежа. Без лекарството хиляди жени в страната са под висок риск от образуване на тромб, усложнения и загуба на плода, а оказва се няма медикамент, който да бъде използван като алтернатива.

До тази ситуация се стига, тъй като въпросното лекарство за разреждане на кръвта се използва и при лечение на пациенти с коронавирус, а по информация от фармацевти  наличните бройки от скадовете се насочват към болниците. Количества от лекарството се изнасят и в чужбина.

Проблемът обхваща около 3600 жени у нас. Потърпевши споделиха пред Дарик радио, че имат уверението на здравния министър Костадин Ангелов, че ще издаде заповед за спирането на реекспорта на въпросните лекарства, така че наличните количества да останат у нас.Такава заповед обаче към момента няма. 

Създадоха ваксина срещу Covid-19 с 90% ефикасност

Теодора Тодорова е бременна с първото си дете и една от стотиците жени с тромбофилия, които не могат да се снабдят с жизненоважно лекарство, което ги предпазва от усложнения и загуба на плода.

"Това са генетични мутации и по време на бременност кръвта се сгъстява, има склонност към образуване на тромби. Не достига достатъчно кръв до плода и съответно това води до загубата му. Беше ми назначена терапия - всяка вечер се бият инжекции за разрежане на кръвта. Проблемът беше, че вече последната седмица беше изключително трудно да ги намеря", обяснява Теодора Тодорова.  

"За жалост няма алтернатива, която бременните жени да могат да вземат. Дори заместителите в момента липсват. Другият вариант е аспирин, но доколкото знам той се препоръчва при жени с по-леки мутации", добави тя. 

Причината за липсата на лекарството за разреждане на кръвта по аптеките в цялата страна е, че то се прилага и при лечението на пациенти с ковид 19, а наличните количества се изтеглят към болниците. Такава е информацията, която Теодора и други жени в нейното положение са получили от фармацевти, докато обикалят аптеките в безрезултатно търсене.

Лекари спасиха живота на родилка

"Доколкото разбрах ги изписват от аптечните мрежи към болниците за лечение на Ковид. Ние имаме група за взаимопомощ за жени с това заболяване, в която много майки споделиха, че са получили същия отговор - че се изтегля към болниците. До преди седмица се говореше, че се изнася извън България", каза Теодора Тодорова. 

"Когато обикаляхме по аптеките ни предупреждаваха просто да търсим, да се запасим, защото в момента и до тях не достигат лекарства, всичко се изпраща към болниците. Съветът на фармацевтите беше или с връзки, или просто да обикаляме и да търсим останали бройки по аптеките", разказа тя. 

За жените, които не могат да намерят лекарството, единствената възможност остава да влязат в болница, за да им бъде предоставена необходимата терапия, без състоянието им реално да изисква болничен престой.

Теодора успява да се снабди с необходимото лекарство за два месеца напред  след като публикува пост във фейсбук и с нея се свързват десетки хора от страната, които купуват останалите единични бройки фраксипарин по местните аптеки. В България обаче има още стотици жени, които се нуждаят от тези инжекции ежедневно. А към този момент няма никаква информация кога на пазара ще има необходимите количества от лекарството. 

Д-р Мазнейков: Давам новата ни болница с 400 легла за пациенти с COVID-19  

Лекарствата са евтини, между 4 и 10 лева, но се ползват ежедневно, така че за един месец сумата, която трябва да се плаща, е голяма, подчерта Мариана Александрова от сдружение „Диабет, предиабет и метаболитен синдром.“

Тъй като се използват всеки ден, на една бременна й трябват над 2000 лева. А в момента има маркетингов проблем в една от фирмите, което рефлектира и в другата, заради което липсват. Това обхваща около 3600 бременни жени с тромбофилия, а по наше изчисление липсват около 2400 нискомолекулни хепарини в момента. Говорили сме с едната от фирмите, с Министерството на здравеопазването и Изпълнителната агенция полекарствата,“ посочи тя.

Имаме уверението, че министърът на здравеопазването ще пусне заповед временно да бъде спрян реекспортът на нискомолекулни хепарини. Една от фирмите каза, че ще направят всичко възможно в момента да внасят повече, поне докато се успокои ситуацията. Надяваме се до дни и седмици проблемът да се тушира и поне да не е толкова драматичен, защото паниката в момента е огромна,“ категорична е Александрова.

Тя добави, че ако бременни жени с тромбофилия не инжектира подобни препарати, обикновено губят плода си. От сдружението допълниха, че от години настояват въпросните инжекции да се покриват от здравната каса, но засега успех няма.

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още