КОВИД май ще "приземи" доста от самолетите до Бургас

| Бургас, Бургас | dnews

При прогнозиран спад от над 90% на изпълняваните полетите на Летище – Бургас за целия месец юни, изглежда е твърде рано да се говори за глътка въздух за българския туризъм. Пред „Дарик“ операторът на двете ни морски летища „Фрапорт“ обяви преди дни, че частичен рестарт на полетите се очаква в края на месеца или средата на юли. В ситуация на толкова неизвестни след кризата с коронавируса, оттам не могат да направят прогноза за ключовия август или септември.

Темата днес коментира и председателят на постоянната комисия по туризъм към ОбС Бургас Живко Табаков. Заедно с председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ" и бивш омбудсман Мая Манолова той обсъди мерките за облекчаване на последиците от кризата за туристическия бранш.

„Министерството на туризма съобщава за все повече отпаднали мерки, но е притеснително, че не публикува летателната си програма за туристическите полети към страната ни, така както го правеше преди. Изпратих писмо с допитване до „Фрапорт“ в качеството си на председател на комисията по туризъм и за жалост получаваме анализ на миналите месец. За май месец с 98% имаме спад, спрямо миналата година. За юни месец очакваме 91% по-малко туристи да кацнат на бургаското летище. Процентът може да бъде увеличен и „Фрапорт“ не се ангажират да дадат прогнози за юли и август. Това на практик означава, че браншът не може да направи никакви прогнози за този сезон“, обяви Живко Табаков.

От своя страна Мая Манолова отчете като сериозен пропуск на управляващите все още неразрешения въпрос с туристическите визи за гражданите на Русия и Турция. По думите ѝ, не съществува административна пречка те да бъдат изцяло електронни, което ще облекчи в пъти тежките процедури, през които преминават руснаци и турци, за да почиват у нас. И Манолова определи като приоритет работата по възстановяване на чартърните полети до страната ни.

„Най-сериозният проблем сега е как да върнем туристите и чартърите полети. Летателната програма на бургаското летище показва едно сериозно намаляване обслужените самолети. Видях информация и от международни агенции, които сега рекламират кои са безопасните дестинации и очаквах България да е сред тези държави, но не присъствахме. Точно сега Министерство на туризма трябва да подкрепи бранша. Бизнесът е готов. Въпросът е дали държавата е такава с адекватни мерки и подкрепа“, обяви Мая Манолова.

Прочетете още