Космическият кораб "Дракон", с двама астронавти на борда, излетя към МКС

Корабът се насочва към Международната космическа станция, с която трябва да се скачи в неделя

| Свят, Наука, Любопитно
test

За първи път от 9 години американците изстреляха от територията на САЩ пилотиран космически кораб. Това е корабът  "Фалкон 9" и капсулата "Дракон" на компанията "Спейс екс", на предприемача Илон Мъск.

Капсулата ще се скачи с Международната космическа станция. Двигателите на кораба ще се спуснат към земята и ще кацната на предвидените за това площадки.

Корабът "Спейс екс" е кораб за многократно използване и това прави цената на полетите да МКС приемлива, около 65 млн. долара.

Възстановяването на полетите на пилотирани американски космически кораби прекратява използването, за последните 9 години, на руските космически кораби за полети до МКС.

Това е голяма успех за американците, защото им отваря пътя за полет до Луната в близките няколко години, а в по-далечно бъдеще и до пилотиран полет до Марс.

Това е първото изстрелване на пилотиран кораб  от територията на  САЩ от 2011 г. и първият космически полет на частна компания с хора на борда. 

Мисията е от решаващо значение за бъдещето на пилотираните полети и стратегията на НАСА за работа с частни компании.

На борда на Crew Dragon са астронавтите Боб Бенкен и Дъг Хърли. Корабът трябва да се скачи с МКС в неделя. Все още не е определена датата на завръщането на астронавтите на Земята.

НАСА си сътрудничи за осъществяване на пилотирани полети с компаниите SpaceX и Boeing, всяка от които създаде и изпробва свой собствен космически кораб в безпилотен режим. Успешната мисия на SpaceX ще й позволи да излезе далеч напред в надпреварата срещу Боинга.

Прочетете още