Koронавирусът ще изчезне до есента

Проф. Гълъбов: Мисля, че заболяването ще изчезне до есента. За щастие мерките, взети за ограничаването на заразата, дават резултати, сравнително малко е нарастването на броя нови случаи

Интервю на Лили Друмева с професор Ангел Гълъбов. 

В периода на карантина икономиката е спряла, както и социалният живот. Българите няма да издържат дълго време така, особено след като времето се затопли. Изолацията спира разпространението на вируса от човек на човек, но какво прави медицината и правителството докато ние чакаме?

Проследяват ли се заразените, ще се въведе ли масово тестване, дезинфекцират ли се градовете, работи ли се върху ваксина, тестват ли се медикаменти за лечение? Тези въпроси зададох на един от водещите български вирусолози, професор Ангел Гълъбов:

-Професор Гълъбов, разкажете повече за видовете тестове за коронавирус, т.нар. бързи тестове, с които се открива антиген, т.нар. PCR тестове, които са по-бавни, но по-надеждни и тестовете, с които се откриват антитела, след като заболяването вече е в разгара си или е приключило?

- Тестовете са два, общо взето.  Единият е откриване на вирусната нуклеинова киселина, а другият се основава на установяването на антитела към вируса. Откриват се два вида антитела, едните говорят за заболяване в момента или наскоро (ИГМ), а другите са такива, които остават след всяка преминала инфекция (ИГГ). 

- Защо в Германия има толкова много заразени, но сравнително малко починали? Може би това се дължи на масовото тестване и на добрата здравна система?

- Немците се славят с високата си дисциплина, а и населението като цяло в Европа е застаряващо, за разлика от Китай. В Германия са взели сериозни мерки за защита на възрастните. Знае се, че децата и младите като цяло почти не боледуват. При тях има отлично организирана система за лечение на болни, разполагат с болнични легла, оборудвани с апаратурата, която е жизнено необходима. В Италия имат малко такава техника и лекарите трябва да избират за кой пациент да осигурят животоспасяващите апарати. За Италия се говори, че имало по-вирулентен вариант на вируса, но дали е така бъдещето ще покаже. Болничната хигиена в Германия е на много високо ниво, във всяка болница има директор именно за хигиената на болницата.

- А защо в Италия смъртността е толкова висока?

- Италианците не са така организирани, нямат апарати и условия за лечение на болните.

- Припомнете още веднъж симптомите на коронавирус инфекцията. Как може да я различим от сезонния грип?

- Имат съществени разлики. При грипа заболяването започва с инкубационен период до два дни. Внезапно започва, първия ден има разтрисане, висока температура, главоболие, болки в мускулите, суха кашлица чак след 2-3 дни, това е грипа. Самата дума означава „сграбчвам“. Преди това пък се казваше инфлуенца, както в цял свят.

При коронавирусното заболяване има друго начало, започва с проблеми в дишането, първия симптом е суха кашлица, която става все по-силна и по-силна. Температурата се вдига, но също постепенно. Това става в рамките на около две седмици. Грипът се размножава в белите дробове. В резултат на взаимодействието на имунната система на белите дробове с поразените участъци в кръвта се изливат различни радикали, това се нарича „оксидативен стрес“. В резултат на тези радикали се увреждат кръвни съдове и капиляри, може да има поражения на сърцето, централната нервна система, средното ухо, бъбреците. При заболяване с коронавирус инфекцията има друг ход. Вируса навлиза в кръвта, което е изключително коварно. Рецепторите на размножаване на този вирус са дълбоко в белите дробове, там където се извършва газовия обмен.

- В България сме избрали стратегията на социална изолация, но някои държави приложиха стратегията на колективния (стадния) имунитет. Коя е правилната според Вас?

- Поне са взети мерки за снабдяване с респиратори. Надявам се да ни помогнат и китайците, които, както и Русия, доставиха много апарати в Италия. Смъртността в Ломбардия стига до 12%, средно в Италия е 9%, докато в Германия е 3.5%, както и в Китай. Действително в Европа населението е силно застаряващо, за разлика от Китай, това няма как да не влияе. Колективният имунитет не е подходящ за този вирус. 

- Известните лекарства против грип не действат на коронавируса. Какво се прилага в момента за овладяване на симптомите?

Има едно вещество, което е разработено от японците и прилагано в Китай, казва се фавипиравир, което несъмнено има ефект. В САЩ e разработено друго средство, рамдесивир, използвано за лечение на ебола. Прилага се механичната вентилация. Когато се засегнат алвеолите настъпват тежки поражения в резултат на излизването на възпалителна течност. За това се тества препарат барицитиниб. 

-В момента може би най-опасните места човек да се зарази са касите на магазините и аптеките. Как може да се предпазим на тези места, в които ходим в момента дори по-често от обикновено? Да слагаме ли маски?

- Да, след употреба маските трябва да се стерилизират, да се носят ръкавици. Изпиране на дрехи, ограничаване на социалните контакти. Без ръкуване, без прегръдки. Съгласен съм със забраната за посещения на паркове и градинки, но не мисля, че ходенето на открито в гората ще е опасно.

- Има мнение, че топлото време ще унищожи вируса. Какво мислите Вие?

-Това не е сигурно. Вирусът загива при 60 градуса, също под действие на висок градус алкохол. Отмива се добре с вода и сапун. Ваксина се търси, но още няма такава. Правилни са мерките, наложени за спазване на правилата на МЗ.

-В момента като че ли ние бягаме от епидемията като се крием по къщите. Какво може да се направи, за да атакуваме ние епидемията, а не тя – нас?

Единствения начин да се борим с епидемията е карантината. Първият коронавирус беше победен именно с карантина. Дезинфекцията на обществени места е важна, както и личната хигиена. Правилно е ограничаването на пътувания. При нас болестта дойде от хора, върнали се от чужбина. 

- Каква е прогнозата?

Аз лично мисля, че заболяването ще изчезне до есента. За щастие мерките, взети за ограничаването на заразата, дават резултати, сравнително малко е нарастването на броя нови случаи.

*

Професор Ангел Гълъбов е български лекар вирусолог, академик. 

Роден е в Средец на 15 февруари 1939 г.

През 1962 г. завършва Висшият медицински институт в София. След това специализира във Франция и СССР. 

От 1967 до 1988 г. е преподавател и ръководител на лаборатория в катедрата по вирусология на Института за специализация и усъвършенстване на лекари и Института по заразни и паразитни болести.

От 1979 г. е доктор на медицинските науки. През 1988 г. е избран за старши научен сътрудник I степен. От 1988 г. е завеждащ секция по вирусология, а от 1995 до 2011 г. и директор на Института по микробиология при БАН.

През 2004 г. е избран за член-кореспондент, а през 2008 г. за академик на БАН. 

От 1983 г. е експерт по вирусни инфекции към Световната здравна организация. Член е на Международната организация за изследване на клетката, Международната организация за антивирусни изследвания, Американската асоциация по микробиология, Румънската академия на медицинските науки и Изпълнителното бюро на институтите „Пастьор“.

През 1999 г. основава Балканското микробиологично дружество и е негов пръв председател. 

През 2003 г. е вписан в Златната книга на изобретателите в България за 39 изобретения в областта на антивирусните средства и модификатори на биологичния отговор.

Ангел Гълъбов е член на екип от учени и периодично извършва генетични изследвания на българската популация.

Автор е на 275 научни труда, главно в областта на антивирусните вещества. По-значимите са от тях са: „Производни на тиокарбамида – специфични инхибитори на вирусната репликация“ (1979), „Индукция и характеристика на интерферон от студенокръвни“ (1981) и „Синергични комбинации срещу репликацията инвитро на Коксакивирус B“.

Вижте още: 

Притчата за Содом и Гомор и праведниците

Крехката цивилизация

Близост по време на коронавирус

За повече новини ни последвайте в страниците ни във Фейсбук и в Туитър

Абонирайте се и за канала ни в YouTubec

Прочетете още