Коронавирус – всичко, което знаем до момента

През последните два месеца несъмнено една от най-обсъжданите теми в световен мащаб е новият коронавирус. Болестта, причиняваща тежко белодробно заболяване, започнала в Китай, към момента се е разпространила в 32 други страни.

Към 24 февруари заразените само в Китай са 77 234, а 2594 от тях са починали. Случаите извън Китай са 1939, като най-голям брой заболели има в Япония (823), Южна Корея (602) и Италия (144). Смъртните случаи извън Китай към момента са 11.

Борисов свиква извънредно заседание на Съвета по сигурността заради коронавируса

Какво представлява коронавирусът?

Първоначалните симптоми на коронавируса са температура, последвана от суха кашлица. Седмица по-късно се появява задух, което кара някои пациенти да потърсят болнично лечение. В тежки случаи може да настъпи и органна недостатъчност.

Тъй като това е вирусна пневмония, нито антибиотиците, нито противогрипните лекарства могат да помогнат. Възстановяването зависи от силата на имунната система, а по-големият брой от починалите са били с влошено здравословно състояние преди да се разболеят от коронавируса, съобщава Гардиан.

Според Световната дравна организация, инкубационният период – времето от инфекцията до проявяване на първите симптоми - продължава до 14 дни.

ЕС отпуска 232 млн. евро за борба с разпространението на коронавируса

От къде идва вирусът?

Много от случаите в началото бяха свързани с пазара за търговия на едро с морски дарове в  Ухан, Южен Китай. Най-ранният документиран случай обаче, който датира от 01.12.2019 г., няма връзка с пазара.

Някои морски бозайници действително могат да пренасят вируси, но на пазара за търговия с морски дарове в Ухан има и живи диви животни като пилета, прилепи, зайци и змии. Много по-вероятно е те да са първоизточника, по информация на Би Би Си.

В Китай очакват пикът на заболеваемостта от коронавируса да е в средата на март или в началото на април

Как се разпространява?

В началото на епидемията китайските власти смятаха, че вирусът не се разпространява между хората. Впоследствие обаче стана ясно, че това не е съвсем така.

Учените разкриха, че всеки заразен човек предава вируса на между 1,4 и 2,5 души. Тази цифра се нарича основен репродукционен номер на вируса - всичко по-високо от 1 означава, че е самоподдържащ се.

Коронавирус: учените се надпреварват в разработването на ваксина

Съществува ли ваксина или лечение?

За момента не, но учените вече се надпреварват за разработването на такава и работата вече е в ход. Има големи надежди, че разработените изследвания за ваксини за предходни видове коронавирус ще улеснят работата на изследователите.

Ново проучване ни отваря очите за разпространението на коронавируса

В момента лечението включва най-основните компоненти - пациентите се държат в изолация, за да не разпространяват вируса; на апаратно дишане са хората с най-тежко белодробно заболяване; лекарите се опитват да овладяват всякакви други усложнения, които възникват при пациентите.

За повече новини и любопитни материали последвайте страниците ни във Фейсбук и в Туитър

Абонирайте се и за канала ни в YouTube

Прочетете още