Корнелия Нинова: От днес България е и в институционална криза

Мнозинството бламира парламента и освен в икономическа и политическа, от днес България е и в институционална криза, заяви на брифинг в Народното събрание лидерът на БСП

Мнозинството бламира парламента и освен в икономическа и политическа, от днес България е и в институционална криза, заяви на брифинг в Народното събрание след проваленото от управляващите извънредно заседание на парламента лидерът на БСП Корнелия Нинова. С парите на българските граждани в последния месец премиерът Бойко Борисов си купува лично оцеляване, посочи Нинова. Според нея с днешните си действия управляващото мнозинство си е направило ритуално самоубийство от страх.

Няма кворум за извънредно заседание на парламента

Да имаш мнозинство в парламента, да можеш да вземеш всички решения, които искаш и да не го направиш - показва само едно - страх. Страх от въпросите на опозицията, страх от протеста и страх от истината. И ние, и протестиращите искаме прозрачност и борба с корупцията. За един месец премиерът Борисов или раздаде, или обеща в бъдеще време, несигурно, около 2 милиарда лева - без план, без критерии, без оценка, с вашите пари в последния месец той си купува лично оцеляване и печели време, за да си допълни онова чекмедже с пистолета. И днешните действия на управляващите доказват това“, заяви Корнелия Нинова. 

Защото, ако имаха смелостта, ако държава на прозрачността и на истината, той щеше да дойде и да отчете - както състоянието на бюджета, така и намеренията им за в бъдеще. Имаме поредното доказателство за диктатура в държавата. Един човек, който за поред път погази институциите, който за пореден път унищожава парламентаризма и за пореден път еднолично решава съдбата на милиони хора“, коментира още либерът на БСП. 

По думите й, имаме икономическа и социална криза, която е световна, в Европа и у нас, и която ще се задълбочава през есента. „От месец и повече сме в политическа криза. Но днес вече сме и в институционална криза. Мнозинството бламира парламента и не даде възможност институцията да си свърши работата. Те сами предизвикват и тази трета криза.“

ЛИдерът на БСП каза още, че държавата е парализирана и единственият изход от тази ситуация е оставка на премиера Бойко Борисов, разпускане на парламента и избори. 

Корнелия Нинова не изключи възможността левицата отново да внесе подписи за свикване на ново извънредно заседание на Народното събрание, но това ще се реши след обсъждане в парламентарната група.

Следете всичко най-актуално от деня на страницата „Горещи новини“ във Фейсбук 

Прочетете още