Кои страни в Европа вече имат план за имунизация срещу COVID-19?

Още една ваксина срещу COVID-19 е готова - този път това е разработката на Оксфордския университет. Към момента тя успява да предпази 70% от ваксинираните с нея

Още една ваксина срещу COVID-19 е готова - този път това е разработката на Оксфордския университет. Към момента тя успява да предпази 70% от ваксинираните с нея. Британското правителство е поръчало 100 млн. бройки.

Кои са другите европейски държави, които вече имат ясен план за ваксините срещу COVID-19, предава БНТ.

Великобритания

Британският премиер Борис Джонсън приветства положителните новини, които дойдоха от Оксфордския университет. Макар и британската разработка да изглежда неефективна спрямо другите ваксини - на "Пфайзер" и на "Модерна", които са с 95% ефективност, оксфордската ваксина е чувствително по-евтина и по-лесна за съхранение.

Ваксината на Оксфорд е готова - доказаха 70% ефективност

Британският здравен министър Мат Ханкок заяви, че се очаква ваксината да влезе в употреба веднага, щом получи одобрение.

Мат Ханкок, министър на здравеопазването на Великобритания: Средна ефективност от 70%, а при определени дози - над 90%. Това е много добра новина за всички нас. Очакваме от "Астра Зенека" 100 млн. ваксини, които скоро да бъдат произведени и доставени.

Ваксината е изпробвана върху 200 000 доброволци във Великобритания и Бразилия. 30 души, които са получили две имунизации, са се заразили с вируса.

Лондон очаква първите 10 млн. ваксини от "Пфайзер", които при одобрение от здравните власти, да започнат да се поставят на желаещите още следващата седмица. По-късно днес премиерът Джонсън трябва да обяви какви ще бъдат новите мерки на Острова, след изтичането на строгата карантина на 2 декември.

Великобритания може да разреши ползването на ваксината на „Пфайзер“ и „Бионтех“ от 1 декември

Германия

Германският здравен министър заяви, че страната му може да започне ваксиниране срещу COVID-19 в началото на декември. Федералните провинции вече подготвят центровете си за ваксинация и очакват одобрение.

По време на виртуалната среща на страните от Г-20, канцлерът Ангела Мекрел призова всички държави да имат достъп до ваксините, а тези, които не могат да си ги позволят, да получат необходимата финансова подкрепа

Испания

Испания е другата държава в ЕС, които ще изпълни план за ваксинации срещу COVID-19. Очаква се утре Мадрид да представи своята програма, която се разработва от началото на септември.

Страните от Г-20 обещаха да осигурят справедлив достъп до ваксините срещу коронавируса

Педро Санчес, премиер на Испания: Искам да ви дам малко информация относно ваксинациите, които ще започнат през януари. Голяма част от населението ще има възможност да го направи още в първата четвърт на годината. Ваксини ще се поставят на 13 000 места в страната.

Приоритетно ще могат да се ваксинират хората от рисковите групи. Ще се търсят и още медицински специалисти. След седмици на почти пълна карантина, Каталуния започва поетапно отслабване на мерките.

От днес ресторантите и кафенетата ще могат да работят, но на капацитет от 30%. След 8 месеца прекъсване, отварят и кината и театрите, но при ограничен брой посетители. Няма да работят големите търговски центрове.

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още