Кои сгради се нуждаят от задължителен технически паспорт

| България, Варна

Наближава крайният срок за изготвяне на технически паспорт на сградите. До 31 декември 2022 година всички собственици трябва да са готови с документацията. Срокът няма да бъде удължаван, защото процедурата вече няколко пъти бе отлагана.

В България има общо над 4 милиона жилища. Голяма част от тях са в сгради, които са стари и зле поддържани. Затова трябва да се направи обследване.

Не всички сгради в България се нуждаят от изваждането на технически паспорт. Това са обектите, въведени в експлоатация след 1 януари 2007 година, и те притежават този документ. Санираните сгради също имат паспорт, обясни за Дарик инж. Снежана Милева, председател на Регионалната колегия на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране.

Техническият паспорт на една сграда е документ, който включва всички характеристики на строежа, инструкции за експлоатация, обслужване, обследване, поддържане и ремонт и отразява всички извършени строителни и монтажни работи след въвеждането на строежа в експлоатация. 

При изготвянето на технически паспорт на сграда не е задължително да се влиза във всяко жилище. Експертите са отлично обучени да разберат за конструкцията, ВиК, ел. мрежата дори и отвън. Задължително обаче трябва да проверят избените помещения, стълбищната клетка, канализацията, електричеството и други технически параметри. 

Паспортизацията отнема от 2 до 4 месеца, като зависи и от това къде се намира сградата и колко е голяма. Цената за изготвяне на технически паспорт на сграда е от 3 до 8 лв. на квадратен метър застроена площ.

Изготвянето на технически паспорт на сграда няма да задължи собствениците да премахнат незаконното остъкляване на балконите, което е масова практика у нас, успокои експертът. 

Все още няма засилен интерес към паспортизацията на сградите, каза още инж. Милева. Тя разкри още, че до две седмици на сайта на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране ще бъдат публикувани списъци на експерти и фирми, които са лицензирани да изготвят технически паспорти. Списъците ще бъдат качени и в сайтовете на Камара на архитектите и Българската асоциация на архитектите и инженерите консултанти.

Прочетете още