Кои мерки разхлабват от 1 април?

На национално ниво броят на хоспитализациите намалява. Надяваме се, че се намираме на най-високата точка на третата вълна, обяви проф. Ангелов

Моловете и големите магазини няма да бъдат отворени от 1 април. Обмисля се отваряне на ресторантите само с открити градини. Нощните заведения остават затворени. Това заяви на брифинг министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

„От 1 април театрите ще работят на 30% капацитет. Моловете няма да бъдат отворени от 1 април, както и големите магазини. Изключение ще се направи за тези, които могат да осигурят пространства на открито. За ресторантите най-голяма подкрепа се събира експертното становище, че ще бъдат отворени само тези, които имат открити площи - градини. Нощните заведения остават затворени“, заяви здравният министър.

НЗОК реши сертификатите за ваксинация да са безплатни

"От 1-ви има предложение фитнесите да работят про 30 процента капацитет. Най-вероятно това ще бъде факт в заповед, която ще издам. Засега не предвиждаме мероприятия на закрито да се провеждат до края на април", посочи Ангелов. 

Предвижда се учениците от 5-и до 12-и клас да се върнат в училищата от 12 април. Заедно с министъра на образованието ще бъде изготвен график, по които да се случи това. Детските градини ще могат да заработят от 5 април, съобщи още здравният министър.

До 12 април ще остане настоящата форма на присъствено обучение в университетите - само за специалностите, които са отбелязани в заповедта към момента, стана ясно още на брифинга.

"Вчера с много експерти коментирахме какво трябва да се случи занапред. Най-високо натрупване на мнения има за връщане на учениците от 12-ти април в училище. Децата ще се върнат в детските градини и яслите на 5-ти април", каза той.

4497 са новите случаи на Ковид у нас

На национално ниво броят на хоспитализациите намалява. Надяваме се, че се намираме на най-високата точка на третата вълна, обяви проф. Ангелов. 

У нас тази сутрин пристигнаха 51600 дози от ваксината срещу COVID-19 на „Модерна“. От склада на „Бул Био-НЦЗПБ“ ваксините ще бъдат разпределени към регионалните здравни инспекции в страната.

Следете най-акуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още