Кое е по-добро или за малкото, което е повече

| Бургас, България

 „По-добре е малко с правда, отколкото големи доходи, но с неправда“; „По-добре сух залък, но с мир, отколкото къща пълна с пиршества и с тях раздор“, „По-добре малко, но със страх от Господа, отколкото много съкровища, но с безпокойство“, „По-добре ястие със зеленчук и с него любов, отколкото охранено говедо и с него омраза". /"Еклесиаст", Библ./

Това са думите на цар Соломон, който е имал огромни богатства, власт и възможности, но е станал известен и със своята мъдрост. Те са актуални във време, в което хората често се опитват за натрупат повече като запас за дни на криза или с цел да са по-добре, сравнявайки се с другите. 

Кое е по-доброто?

"В книгата „Еклесиаст“ обаче на много места цар Соломон споменава, че желанието за повече, не носи радост в живота. Във всичко, което цар Соломон определя като по-добро, виждаме, че има малко, което е повече", коментира в ефира на Дарик, пастор Живко Тончев от църква "Благовестие". 

Той посочва за пример и думите на апостол Павел, който определя благочестието с доволство като голяма печалба. "Защото не сме донесли нищо на този свят, нито ще отнесем нещо със себе си. А тези, които ламтят за богатство попадат в примка, защото сребролюбието е корен на всякакви злини" /Първо послание към Тимотей 6-10/.

"Не парите са зло, а любовта към тях. Свещените писания казват, че който обича парите, няма да се насити на сребро. Голямо значение има, какво оставяме след себе си, а не какво ще вземем. Нашият Господ Исус Христос, също казва:„Събирайте си съкровища на небесата, където нито крадец ги лови, нито ръжда и молец ги разяжда“. Ако погледнем контекста на тази прочута проповед на Спасителя на планината, още от първите глави на Новия завет, ще видим, че те започват с призив да благославяме другите, да им помагаме, да даваме милостиня, да дадеш на някой, който не може да ти се отплати и да ти върне жеста. Когато благославяш другите, ти също събираш за себе си богатства. Има една много хубава сентенция, че когато взимаш ти се пълнят ръцете, но когато даваш ти се пълни душата. Има голямо богатство в това да оставим нещо след себе си, да дадем", казва още пастор Тончев.

За призива да събираме богатства на небето като показваме любов към Бога и към ближния, чуйте повече от него в звуковия файл:

Прочетете още