КНСБ заплаши с прoтести, ако има шоково съкращаване в държавната администрация

Ваня Григорова от КТ „Подкрепа” призова за спиране на популизма и нападките към държавните служители

| България, Общество

Съкращаването на 30 000 служители от държавната администрация е шоково. Ако това стане, безработицата ще нарасне и ще има протести. Това каза пред журналисти след заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество Любослав Костов от КНСБ във връзка с намарението на Асен Василев от „Продължаваме промяната” за съкращаване на държавните служители с 10%.

Ваня Григорова от КТ „Подкрепа” призова за спиране на популизма и нападките към държавните служители.

КТ „Подкрепа" и КНСБ се обявиха против предложението на съпредседателя на „Продължаваме промяната” Асен Василев за съкращаване на държавните служители с 10% до края на годината.

Ваня Костова от КТ „Подкрепа” обясни, че в голяма част от държавните институции има тежък недостиг на кадри в някои сектори. Тя даде пример с инспекторите, които следят за спазването на трудовото законодателство в страната, които са 400, а фирмите в страната са над 400 000. Костова заяви, че когато някой се чуди защо в страната не се спазват трудовите разпоредби и закони е защото няма кой да проверява.

Любослав Костов от КНСБ допълни, че 30 000 представляват 1/5 от общото равнище на безработните в страната.

Според председателя на Асоциация на индустриалния капитал Васил Велев една трета от посочените 30 000 души най-вероятно вече са в пенсионна възраст и може да работят като консултанти, друга една трета е незает щат.

Велев заяви, че всяка година пазарът на труда намалява с 45 000 души заради демографската криза. Според него с решението за съкращаване ще се намали дефицитът на работна ръка.

Чуйте повече в прикачения звуков файл

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в Soundcloud Spotify, Apple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още