Кметове на села се оплакаха от разбити пътища, опасни шахти и липса на пътни знаци

Кметът инж. Румен Томов проведе среща с кметове и кметски наместници в община Благоевград. Градоначалникът и зам.кметът по финансите Ясен Попвасилев съобщиха добрата новина, че тази година са предвидени в бюджета 152 000 лв. за кметствата.

Сред поставените проблеми бе доставката на хляб, лекарства и хранителни продукти във вископланинските села Габрово и Дебочица от кметския наместник Добрин Хамбарджийски. Той посочи, че два пъти в седмицата-вторник и събота, сам с личен превоз, доставя стоките от първа необходимост на жителите в тези населени места, като изминава по 68 км. Заради лошия път няма желаеща фирма за доставка на хранителните продукти и  кметският наместник е поел да изпълнява тези дейности.

Кметът инж.Румен Томов поясни, че има заложени средства и ще се предприемат мерки.

Пред кмета бе поставен и проблемът за изграждане на водопровод  в село Покровник. Кметът Недко Ангелов съобщи, че две къщи са без вода, има спешна нужда от поставяне на тръба. За поетапна подмяна на тръбите за питейна вода настоява и кметът на село Падеш Валери Качулски. При тези дейности ще се установят и нерегламентирани отклонения в изградената мрежа за водоподаване. 

Кметският наместник на село Селище Валери Байрактарски и кметът на село Бистрица Георги Бочуков изказаха притеснения за недостиг на питейна вода. Кметът инж. Румен Томов заяви, че се предприемат действия за проучване и проектиране на водохващане.

Кметът на село Бело поле Иван Стойчев настоява да бъдат възстановени прекъснатите тръби за вода при местността „Джампалица“ край главен път Е-79. Тези тръби са подавали вода  и в съседното село Рилци. 

Сред поставените теми от селските управници са и опасни шахти без капаци с 6 –метрова дълбочина в село Бистрица, липсата на пътни знаци в същото населено място.

Кметовете на вископланинските села се оплакаха от разрушена настилка на пътища от тежкотоварните камиони превозващи дърва от горския фонд. Те настояват за предприемане на спешни мерки за поддържане на пътищата, които са общински и от горските стопанства.

Празникът на виното в село Дъбрава ще се състои за поредна година на опредената дата – първата събота на месец февруари. Събитието ще се проведе със съдействието на община Благоевград. Предвидени са средства за организиране на събори в населените места, обяви още кметът инж. Румен Томов.

Прочетете още