34 души са вече излекуваните от Covid-19, 498 е общият брой на заболелите

Кметът на село Безмер визиран в жалба, подадена в ОИК Тервел

| България, Добрич | dnews

Общинската избирателна комисия на Тервел заседава по сигнал, подаден от един от кандидатите за кмет на село Безмер на местните избори миналата година – това е Бейхан Ахмед, издигнат от ГЕРБ.

Жалбата е подадена на 12 февруари т.г. В нея се твърди, че избраният за кмет на селото Милен Николов /БСП/ до момента не е прекратил членството си  в Кооперация „Добруджанско агне” – с. Безмер, на която е председател и член на УС. Това според вносителя на жалбата е нарушение на член 41 на Закона за месното самоуправление и местната администрация и би трябвало правомощията на кмета да бъдат прекратени.

В сигнала е посочено, че Николов е бил кмет на Безмер и през предходния мандат 2015-2019 год., като и тогава е бил член и председател на същата кооперация.

Председателят на ОИК Тервел Невяна Пенчева заяви пред Дарик, че комисията е изпратила запитвания до различни институции за изясняване на статута на Милен Николов. ОИК ще заседава отново в петък и ще излезе със становище.

Междувременно стана ясно, че Общото събрание на кооперацията ще заседава на 20 февруари – четвъртък, и едната от точките в дневния ред е заличаване на Милен Николов като председател и член на УС на кооперацията в Търговския регистър.

Кметът на Безмер Милен Николов заяви пред Дарик, че кооперация „Добруджанско агне” е създадена преди години по повод на европейски проекти. Тя никога не е действала и на практика е съществувала  само на хартия. „И аз съм бил председател и член на УС само на хартия”, посочи Николов. По думите му той отдавна е предприел действия да бъде заличен като член на кооперацията, но това се проточило, защото сред съкооператорите имало починали или живеещи в чужбина.

Милен Николов каза още, че същият казус е възникнал и в началото на предишния му мандат като кмет. Произнесъл се е съдът, който не е уважил подадената тогава жалба.

Прочетете още