Китайският външен министър осъди пресилените реакции за коронавируса

Фармацевтични компании в САЩ се надяват до ноември да подготвят 150 млн дози ваксина

Високопоставен китайски представител призна, че коронавирусът е сериозна заплаха за страната му, но защити начина, по който Пекин се справя с епидемията, осъждайки пресилената реакция на други държави, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В интервю за агенцията китайският външен министър Ван И призова САЩ да не предприемат ненужни мерки в отговор на вируса, тъй като може да навредят на търговията, пътуванията и туризма.

Проф. Кантарджиев: Отложете планувани пътувания за лятото, когато няма коронавируси!

Ван каза, че Китай е взел най-сурови и решителни мерки за борба срещу епидемията, като някои от тях надхвърлят международните здравни стандарти и препоръките на Световната здравна организация.

"Благодарение на нашите усилия епидемията като цяло е под контрол", подчерта Ван.

Китай съобщава за успех в борбата с коронавируса

Междувременно комисията по здравеопазването в китайската провинция Хубей съобщи на сайта си, че броят на починалите от коронавируса вчера се е увеличил с още 139. Нови 2 420 заразени са били установени в Хубей, където е епицентърът на заразата. С тях заразените от болестта стават общо 54 406. 

Китайските официални институции твърдят, че новият коронавирус е дошъл от диви животни, продавани на пазара в Хуан – столица на провинция Хубей в Централен Китай, която има 11-милионно население.

Министър Ананиев: България е въвела ефективни мерки срещу разпространението на коронавируса

В петък ръководителят на националния съвет по търговията при Белия дом Питър Наваро съобщи пред телевизия "Фокс нюз", че пет големи американски фармацевтични компании се надяват до ноември да подготвят 150 милиона дози ваксина срещу коронавируса, предаде ТАСС.

"Пет крупни компании се занимават с толкова мащабен проект, какъвто беше Проектът "Манхатън" (за създаване на ядрено оръжие). Надяваме се, че до ноември ще имаме 150 милиона дози", съобщи Наваро.

Той изтъкна, че за реализиране на проекта ще са нужни колосални усилия, изследвания и разработки.

Наваро каза, че експериментално средство на фармацевтичната компания Гилиад (Gilead), наречено Ремдезивир (remdesivir) изглежда многообещаващо.

Вашингтон се надява клиничните изпитания и производство на ваксината да започнат от края на февруари до средата на март.

За повече новини и любопитни материали последвайте страницата ни във Фейсбук 

Абонирайте се и за канала ни в YouTube 

Прочетете още