Китайски гиганти се обединяват за създаване на конкурент на Google Play

| Бизнес, Свят | dnews

Китайските гиганти в мобилните комуникации Xiaomi, Huawei Technologies, Oppo и Vivo обединяват сили за създаване на  нова платформа, на която експерти, работещи и извън Китай, да предлагат свои приложения. Платформата ще се използва едновременно от собствениците на устройства на всяка от компаниите.

Новият флагман на Huawei няма да има достъп до Google приложения

Анализатори, цитирани от "Ройтерс", смятат че, целта е да се отправи сериозно предизвикателство към световното господство на Google Play.

В репортаж агенцията допълва, че четирите фирми изглаждат последните подробности и целта им е проектът да заработи само след месец (освен ако кризата около коронавируса не отложи срока). Проектът е известен като Global Developer Service Alliance и идеята е разработчици на приложения за игри, музика, видео и друго съдържание да предлагат продукцията си и извън Китай.

"Ройтерс" споменават, че GDSA може да привлече технолози с това, че им дава шанс да станат "по-видими" в сравнение с препълненият от приложения Play на Google. Освен това новата платформа може да им предложи и по-добри стимули за "осребряване" на присъствието им там, тоест повече приходи.

„Хуауей“ пусна сгъваемия си телефон в Китай, но без „Гугъл“

На интернет сайт прототип на платформата се казва, че първоначално ще бъдат покрити 9 района, включително Индия, Индонезия и Русия. Това са държави с общо почти 1.7 млрд. души население и китайските мобилни устройства и онлайн услуги имат солидни позиции на техните пазари, казват "Дневник".

Припомняме, че услугите на Google са забранени в Китай. През миналата година само от магазина си за приложения Google Play е спечелила около 8.8 млрд. долара, коментира Кейти Уилямс, анализатор в Sensor Tower. Също, американският гигант прибира 30% комисиона от прожадбите на съдържание като филми, книги и приложения в Play, обясни "Ройтерс".

"Като направят по-опростен за разработчиците достъпа до крайни клиенти през различни магазини за приложения, Huawei, Oppo, Vivo и Xiaomi имат шанс да привлекат повече компании и в крайна сметка, повече приложения", допълва Уилямс. Това на практика означава, че за потребителите на тази платформа може да се открият възможности отвъд това, което им предлагат американските гиганти.

Нито една от страните замесени в темата не са коментирали пред "Ройтерс" преди публикуването на статията. 

Заедно четирите китайски компании контролираха над 40% от доставките на мобилни устройства по света в последното тримесечие на 2019 г., сочат данни на консултанта IDC. Oppo, Vivo и Xiaomi се ползват с пълен достъп до услугите на Google на глобалния пазар.

Huawei бе включена в черния списък на Вашингтон за американските доставчици с обяснение, че компанията застрашава националната сигурност на САЩ.

Администрацията на компанията направи няколко временни прекъсвания и казват, че притесненията на американците са неоснователни. 

За повече новини и любопитни материали последвайте страницата ни във Фейсбук 

Абонирайте се и за канала ни в YouTube 

Прочетете още